قرارداد استخدام نیرو مهمترین قرارداد حقوقی است که هم به طور ویژه مورد توجه قانون گذار بوده و هم اکثریت قراردادهای استخدام نیرو بر مبنای آن انجام می شود. با توجه به اینکه این نوع از قراردادها درصد بالایی از قراردادهای مشارکت و کار را به خود اختصاص داده اند، اما هنوز خلاء های قانونی بسیاری در آنها وجود دارد.
در هرصورت اگر شما کارفرما، کارگر یا کارمند هستید حتما قبل از انعقاد قرارداد با یک مشاور حقوقی مجرب و مسلط به امور مشاوره قرارداد، مشورت کنید تا مانع تضییع حقوق قانونی خود شوید.
با دریافت « مشاوره حقوقی کسب و کار و قراردادها » از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
چند نکته حقوقی در قرارداد استخدام نیرو
- اگر هنگام استخدام از شما سفته یا چک بابت ضمانت خواستند همه را در ظهر چک و سفته قید کنید که بابت ضمانت استخدامی ارائه شده است، تا از آن سوءاستفاده نشود و همچنین در قبال آن رسید دریافت کنید.
- حتما در قرارداد کاری خود نحوه میزان افزایش حقوق را قید کنید. ممکن است شما به مدارج بالاتر شغلی ارتقا پیدا کنید در این صورت یا یک قرارداد جدید بنویسید یا در همان قرارداد قبلی یک پانوشت اضافه کنید.
- نحوه حل اختلافات در قرارداد را حتما مراجع قانونی انتخاب کنید، زیرا برخی از کارفرمایان مراجع رفع اختلاف را هیات داوری ملاک امر قرار می دهند که در برخی موارد مشاهده شده باعث تضییع حقوق کارگر شده است.
- نحوه فسخ قرارداد را فی مابین خود در متن قرارداد لحاظ کنید و برای آن مدت محدود و شرایط ویژه قرار دهید. دیده شده که کارفرمایان حق فسخ را مختص خود می دانند و بدون داشتن دلایل کافی نسبت به فسخ قرارداد اقدام می نمایند.
حتما بخوانید: فسخ قرارداد و نکات کلیدی مرتبط با آن
مهمترین نکات مربوط به قرارداد استخدام نیرو که باید جدی بگیرید:
- نوع قرارداد را به صورت صریح مشخص کنید. با این کار بسیار راحت می تواند در صورت بروز مشکل از قوانین حوزه کار بهرمند شوید.
- قرارداد خود را به صورت کتبی منعقد کنید و حتما به امضای 2 شاهد معتبر برسانید. از بستن قرارداد به صورت شفاهی حتی با حضور شاهدین به صورت جدی اجتناب کنید. ثابت کردن این قراردادها در مراجع حقوقی دشوار است. بهتر است قراردادهای جذب نیرو را زیر نظر یک مشاور یا وکیل و بعد از دریافت مشاوره حقوقی به امضا برسانید.
- مدت زمان قرارداد را با جزئیات بنویسید. کارفرما باید به صورت دقیق مدت زمان قرارداد را چه برای چندماه چه برای چندسال مشخص کند. به طور مثال: آقای محمد رسولیان از تاریخ 1400.1.1 الی 1402.1.1 در کارگاه تولید فرش اینجانب استخدام موقت با ساعت کاری روزانه 10 هستند.
- مبلغ قرارداد را مشخص کنید. به طور مثال برای 8 ساعت کاری در روز چه مقدار حقوق و مزایا پرداخت خواهد شد. تمام جزئیات پرداختی از قبیل پاداش، حق مسکن، حق فرزند، حق ماموریت و غیره را مشخص کند که به چه صورتی پرداخت میشود.
- وضعیت مرخصی و تعطیلات را به صورت دقیق با تمام جزئیات در متن قرارداد قید کنید و از آن ساده عبور نکنید. حتما قید کنید که مرخصی ها با حقوق یا بدون حقوق است تا از تضییع حقوق یکدیگر جلوگیری کنید.
- دو نسخه از قرارداد تهیه کنید که یک نسخه نزد کارگر و نسخه دیگر نزد کارفرما باشد. در هر دو نسخه قرارداد تمام جزئیات ذکر شده باشد و به امضای طرفین رسیده باشد.
- نحوه فسخ قرارداد را مشخص کنید.
حتما بخوانید: تنظیم قراردادهای ضروری و حمایت مشاور حقوقی کسب و کار از آن
شرایط اساسی انعقاد قرارداد استخدام نیرو از نظر قانون کار
قانون کار در ایران مصوب 29 آبان 1369 است که در فصل دوم آن به قوانین قرارداد کار پرداخته است که مواد قانونی شامل 33 ماده و تبصره می شود. می توانید pdf آن را از طریق لینک زیر دانلود کنید اما مهمترین ماده قانونی آن 2 مورد زیر است:
ماده 9 قانون کار
برای صحت قرارداد کار در زمان بستن قرارداد رعایت شرایط ذیل الزامی است:
- مشروعیت مورد قرارداد.
- معین بودن موضوع قرارداد.
- عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر.
تبصره- اصل بر صحت کلیه قراردادهای کار است. مگر آنکه بطلان آنها در مراجع ذیصلاح به اثبات برسد.
حتما بخوانید: قانون کار و پاسخ به سؤالات متداول در این حوزه (قسمت اول)
ماده 10 قانون کار
قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد.
- نوع کار یا حرفه یا وظیفهای که کارگر باید به آن اشتغال یابد
- حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن
- ساعات کار، تعطیلات و مرخصیها
- محل انجام کار
- تاریخ انعقاد قرارداد.
- مدت قرارداد، چنانچه کار برای مدت معین باشد
- موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.
تبصره- در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد در چهار نسخه تنظیم می گردد که یک نسخه از آن به اداره کار و یک نسخه نزد کارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاههای فاقد شورا در اختیار نماینده کارگر قرار می گیرد.
حتما بخوانید: قرارداد کار و پاسخ به سؤالات متداول در این حوزه (قسمت دوم)
چگونه از افشای اسرار کاری خود در مقابل کارمندان جلوگیری کنیم؟
یکی از دغدغه های مهم کارآفرینان و مدیران کسب و کارها که در جلسات مشاوره کسب و کار مطرح می نمایند، نگرانی از حفظ اسرار تجاری و کاری است که در اختیار کارکنانشان قرار می گیرد. اینگونه اسرار کاری می تواند شامل: فرمول تهیه محصول، ایمیل ها، حساب بانکی، نقشه های دیجیتال مارکتینگ، اطلاعات مشتریان، کدهای دسترسی و … شود. تمام کارفرمایان هنگام استخدام نیرو همیشه نگرانی هایی بابت فاش شدن اطلاعات دارند، که جز با رعایت چند نکته نمی توان مانع آن شد.
البته قانون گذار و همینطور مشاوران حقوقی راه حل های قانونی در این مورد ارائه داده اند. اگر شما جزء کارفرمایانی هستید که دارای اسرار کاری بسیار مهمی هستید حتما با یک وکیل متخصص تخلفات اداری و یک مشاور حقوقی آشنا به قراردادهای محرمانگی مشورت کنید.
5 راه حل حقوقی برای جلوگیری از افشای اسرار شرکت ها
1. امضای قرارداد تعهد محرمانگی اسرار شرکت:
بهترین وسیله برای حفاظت از اسرار تجاری، استفاده از تعهد نامه های عدم افشای اسرار کاری است. مراجع قضایی بارها اعلام کرده اند که بهره مندی از تعهدنامه عدم افشا، مهمترین راه حفاظت از مخفی نگهداشتن اطلاعات محرمانه است. یا در صورت استفاده از شیوه دیگر، بدون بهره مندی از این تعهدنامه ها، احتمال از بین رفتن اطلاعاتی که از نظر شما برای کسب و کارتان بی نهایت ارزشمند است، بدون حمایت قانونی فرض شوند.
2. تعهدات مالی مانند سفته ، چک و ضامن:
هرچند ممکن است اطلاعات شرکت شما از مبلغ سفته و چک بالاتر باشد اما وجود آن می تواند یکی از عنصر بازدارنده باشد. از طرف دیگر خود این عامل می تواند برای اثبات جرم کارمند در مراجع قضایی کافی باشد.
3. دسترسی های کارمند فقط در محیط کار باشد:
اگر اطلاعات شما در یک سیستم کامپیوتری ذخیره شده است، اجازه ندهید کارمند با لپ تاپ یا فلش خود به آن دسترسی پیدا کند. وجود دوربین های مداربسته و کنترل های فیزیکی می تواند از افشای اسرار کاری پیشگیری کند.
4. انعقاد قرارداد کاری زیر نظر مشاوره حقوقی مسلط به تخلفات اداری:
یک بعد از جرم افشای اسرار کاری مربوط به تخلفات اداری می شود، بنابراین نیاز است شما با نظارت مستقیم یک وکیل یا مشاور حقوقی آشنا به این امور اقدام به منعقد کردن قرارداد کاری نمایید.
5. امضای توافق نامه عدم رقابت:
در این توافق نامه کارمند در مقابل کارفرمای خود از رقابت با شرکت های رقیب در آینده منع شده و نمی تواند به رقابت با آن شرکت در آینده بپردازد.بعد از اتمام همکاری خود با شرکت مذکور به نوعی از تجربیات، دستاوردها و ایدههایی که سابقا در آن شرکت به دست آورده است، افراد دیگری را بهرهمند سازد.
بدین ترتیب توافق نامه عدم رقابت ناظر بر ایجاد مانع و سدی بر سر راه همکاری و مشارکت یک شخص با اشخاص ثالث در آینده است. همچنین خود کارمند نیز اجازه ایجاد و راه اندازی کسب و کاری در حوزه فعالیت شما را نخواهد داشت.
نظر دادگاه ها درباره افشای اسرار کاری
دادگاههای حقوقی تأکید دارند که شرکتها باید اقداماتی منطقی برای محافظت از داراییهای حقوقی محرمانه خود انجام داده و این تلاشها، باید در کنار محافظت از شبکههای کامپیوتری شامل محافظت از اسرار تجاری در فرآیندهای گوناگون باشد.
تعیین دامنه و شدت این اقدامات منطقی، کمی دشوار است، چرا که از یک طرف تعریف شرایط از سوی قانون گذار شفاف نبوده و از سوی دیگر، همین قوانین و مقررات مبهم نیز، همواره در حال تغییر هستند. بنابراین تعهد عدم افشای اسرار کاری می تواند در دادگاه ها به نفع شما تمام شود.
مجازات افشای اسرار کاری توسط کارمند در قوانین کیفری و مدنی
ماده 648 قانون مجازات اسلامی به صورت صریح به پرهیز از افشای اسرار کاری اشاره کرده است. در متن این قانون نام برخی از مشاغل مانند: پزشکان، وکلا، قضات و داروفروشان اشاره کرده است. هرکدام از پرسنل شرکت های دولتی و خصوصی که نسبت به افشای اسرار کاری نزد افراد دیگر اقدام نمایند علاوه بر مسئولیت مدنی، مجازات کیفری نیز خواهند داشت.
ماده 648 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامي مقرر ميدارد: اطبا، جراحان، ماماها، داروفروشان و تمامی كساني كه به مناسبت شغل و حرفه خود محرم اسرار ميشوند، هرگاه در غير از موارد قانوني، اسرار مردم را افشا كنند، به سه ماه و یک روز تا یک سال و یا به جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا شصت میلیون ریال محکوم می شوند
تنظیم قراردادها و اخذ تعهدات از کارگران، پرسنل در شرکت های دولتی، خصوصی و غیره، بدین صورت که چنانچه نقض تعهد نمایند و دست به افشای اسرار کاری بزنند دارای مسئولیت مدنی بوده یعنی مکلف به جبران خسارت هستند و از جهت کیفری نیز قابل مجازات می باشند.
مراجع ذیربط برای رفع مشکلات مربوط به قرارداد کار، کدامند؟
برای این مورد نیاز به رفتن به محل خاصی نیست، کافیست به سایت اداره کار مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت کنید. حتما مدارک و مستندات خود را در متن شکایت عنوان نمایید تا پرونده شکایت شما رد نشود. همچنین می توانید از مشاور حقوقی آشنا به قانون کار در این مورد کمک بگیرید.
و اما کلام آخر…
تنظیم قرارداد استخدام نیرو نکات و پیچیدگیهای خاصی دارد. اگر تخصص لازم برای تنظیم قرارداد را در این زمینه ندارید، از تخصص، دانش و تجربه کارشناسان و مشاوران این حوزه استفاده کنید. عدم تنظیم قرارداد حرفهای ممکن است سبب ضایع شدن حقوق کارگران شود که متاسفانه این مساله در سالهای اخیر بسیار دیده شده است.