به کمک نیاز دارید؟

خدمات تخصصی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
علامت تجاری

اشتباه رایج شرکت‌های ایرانی در علامت تجاری

برندینگ و علامت تجاری، تاثیری شگرف بر تصمیم گیری مشتریان برای خرید دارد. امروزه بسیاری از شرکت‌های ایرانی به این مسئله واقف هستند. با این وجود، برخی از آن غافل هستند. یک غفلت اولیه که کل سرمایه‌گذاری‌های بعدی آنها را در معرض خطر قرار می‌دهد و می‌تواند پیامدهای پرهزینه‌ای برای‌شان در پی داشته باشد.

برگزیدن و سرمایه‌گذاری برای شناساندن یک علامت تجاری و تبدیل آن به یک برند مشهور، بدون اطمینان صد در صدی از مالکیت حقوقی آن، یک پیشنهاد فرضی است. اما متاسفانه بسیاری از بنگاه‌های ایرانی دچار چنین اشتباهی می‌شوند. اگر چه این اشتباه در بنگاه‌های کوچک و متوسط ایرانی رایج‌تر است اما گاهی شرکت‌های بزرگ هم دچار این اشتباه می‌شوند.

 

حتما بخوانید: ۵ گام برای ایجاد یک برند شخصی قوی

 

رابطه برندینگ و علامت تجاری

برند همانا نام و نشان تجاری است که بر روی کالاها و خدمات درج می شود و نشان از منبع و کیفیت آنها دارد. اما اهمیت برند در گرو وجود حقوق انحصاری استفاده از علامت تجاری است. زیرا اگر پای انحصار در میان نباشد، هر کسی می تواند از برندهای معروف و کیفی روی محصول بی‌کیفیت خود استفاده کند و مشتریان را فریب دهد.

براساس قانون، علامت تجاری باید در هر کشوری که حمایت از آن مورد نظر است جداگانه ثبت گردد. برای مثال اگر قرار است محصولی که علامت تجاری بر روی آن درج شده در ایران، انگلستان، فرانسه و آلمان به بازار عرضه شود، باید از این علامت حداقل در این چهار کشور حفاظت شود.

به این منظور باید این علامت را در این چهار کشور به ثبت رساند. بنابراین صرف ثبت علامت تجاری در ایران بر اساس تشریفات اداری “اداره ثبت علامت تجاری” باعث نمی‌شود که مالکیت این علامت در خارج از کشور نیز در انحصار صاحب آن درآید.

نکاتی مهم در خصوص ثبت علامت تجاری

باید دقت کرد که علامت تجاری با نام شرکت متفاوت باشد. نام شرکت در سازمان ثبت شرکت‌ها تعیین می‌شود اما این ثبت، انحصار استفاده تجاری از این نام را به شرکت ثبت کننده نمی‌دهد. بنابراین شرکت‌ها باید نام و نشان‌های مورد استفاده خود را در اداره ثبت اختراع در بازارهای هدف ثبت و از کسب انحصار تجاری آنها اطمینان حاصل کنند.

گاهی بی‌اطلاعی از الزامات حقوقی برندینگ و علامت تجاری، ابعادی جدی به خود می‌گیرد و خساراتی سنگین برای کارآفرینان و اهالی کسب‌وکار به بار می‌آورد.

برای نمونه، می توان به حالتی اشاره کرد که برند یک شرکت مشابه علامت تجاری ثبت شده دیگری است. از نگاه قانون، بهره‌برداری تجاری بدون مجوز از آن علامت، جعل علامت ثبت شده شرکت دیگر تلقی می‌شود.

در این صورت به ناگاه شرکت با یک دعوای حقوقی در دادگاه روبرو می‌شود که دفاع محکمه پسندی هم در برابر آن ندارد و در انتها باید، ضمن تغییر علامت خود، تاوان استفاده پیشین از علامت جعلی را هم بپردازد.

این در حالی است که اگر شرکت مورد نظر از همان ابتدا به دنبال ثبت علامت خود می رفت، در طی فرآیند ثبت به وجود علامت مشابه پی می‌برد. در همان زمان بدون هیچگونه خسارتی علامت خویش را تغییر می‌داد.

بنابراین ثبت برندینگ و علامت تجاری به منزله به دست آوردن سند مالکیت برای نام و نشان تجاری مورد نظر است. این سند به خودی خود ارزش تجاری ندارد. چه بسیار علائمی که در زمان ثبت هیچ ارزشی ندارند و حتی اگر هزینه طراحی و ثبت آنها در نظر گرفته شوند می‌توان ارزش آنها را منفی دانست.

 

حتما بخوانید: ۷ استراتژی آنلاین برندینگ برای شرکت های مشاوره ای

 

بزرگان برندسازی چه می‌کنند؟

شرکت مایکروسافت، علاوه بر پیشتازی فناوری، یکی از سرآمدان برندسازی در جهان است. در وصف برندسازی این شرکت همین بس که برند “مایکروسافت” در چند سال گذشته همواره دهها میلیارد دلار ارزش‌گذاری شده‌است.

برای شرکت‌هایی از این دست که ابعاد کسب‌ و کارشان بین‌المللی است، هر اشتباه کوچک در حوزه اعمال مالکیت بر علائم تجاری به دعواهای حقوقی و خسارت‌های سنگین مالی می‌انجامد.

مایکروسافت تنها در ۶۰ روز اول عرضه محصول جدیدش به بازار توانست ۸ میلیون دستگاه از این سامانه سرگرمی را بفروشد که رکوردی خیره کننده است. شرکت مایکروسافت که به دنبال یک برندینگ و علامت تجاری مناسب برای محصول جدید خود بود، در ابتدا ۹۰ نام گوناگون را در نظر گرفت.

مایکروسافت آنها را با مشتریانش محک زد و هم‌زمان جستجوی بین‌المللی علامت تجاری را هم برای این ۹۰ علامت انجام داد. این جستجوها در بانک‌های اطلاعاتی علائم تجاری تک‌تک کشورها و بین‌المللی انجام می‌شود. از این طریق اطمینان حاصل می شود که همان نام‌ها یا نام‌های مشابه و نزدیک به آنها در هیچ‌کجای دنیا ثبت نشده باشند.

 

با دریافت « مشاوره برندسازی » از کارشناسان جوان حرفه‌ای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!

 

و اما کلام آخر…

علامت تجاری علامتی است که در نهایت سادگی و اختصار، طراحی می شود و اشاره به فعالیت یک مجموعه دارد. داشتن علامت تجاری به معنای طراحی و انتخاب نشانه ایی خاص جهت معرفی فعالیت یک مجموعه، گامی بلند در این راستا است.

Picture of دکتر علی قوامی
دکتر علی قوامی
دانش‌آموخته دکترای تخصصی (PhD) کارآفرینی فناوری، بنیانگذار و مدیر گروه بین‌المللی کسب و کار ساکوراد با بیش از ۲۰ سال تجربه بعنوان کوچ، مدرس، مشاور و منتور در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار در ۱۵ کشور جهان هستم. در تلاشم تا تجربیات ذی‌قیمت خود را با شما دوستان عزیزم به اشتراک گذارم.
پیشنهاد بر اساس سلیقه شما
فرضیه آماری

فرضیه آماری چیست؟

فرضیه آماری جمله‌ یا عبارتی است که با استفاده از نمادهای آماری و به‌صورت پارامتر نوشته می‌شوند و نقش آنها هدایت پژوهشگر در انتخاب آزمون

ادامه مطلب »

مسیریابی تحصیلی - شغلی (آنلاین)

تست شغلی به آزمون روانشناسی گفته می شود که فرد با توجه به پاسخگویی به سوالات در انتها بهترین شغلی که می تواند در آن موفق باشد را معرفی می کند.

سئوالات و نظرات ارزشمند خود را با ما مطرح کنید

کلینیک مشاوره کسب و کار

ارائه‌ی خدمات کوچینگ، مشاوره و منتورینگ توسط برترین متخصصان جوان

هاست سنتر حرفه‌ای

طیف وسیعی از خدمات حرفه‌ای هاستینگ با تنوع و کیفیت کنترل شده

کانال یوتیوب

آموزش‌ها و نکات کلیدی ما را دنبال کنید

کانال تلگرام

اخبار و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

صفحه اینستاگرام

آموزش‌ها و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

راهنمای گام به گام تا دریافت مشاوره

گام اول

انتخاب حوزه تخصصی مدنظر

گام دوم

بررسی رزومه مشاوران مرتبط

گام سوم

انتخاب مشاور با تخصص مدنظر

گام چهارم

تکمیل فرم و ثبت درخواست

گام پنجم

پرداخت حق‌الزحمه مشاور

گام ششم

تماس با شما برای تعیین وقت

گام هفتم

برقراری ارتباط شما با مشاور