به کمک نیاز دارید؟

خدمات تخصصی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تحلیل رفتار مصرف کننده

چگونگی تحلیل رفتار مصرف‌کننده

تحلیل رفتار مصرف‌کننده به دلیل وجود فاکتورهای تأثیرگذار بسیار زیاد، کار سخت و دشواری است. با این وجود، اگر شما این 12 پرسش ساده و پایه را مطرح کنید، بعد از آن پیش بردن کار ساده‌تر می‌شود.

 

حتما بخوانید: جلب توجه مشتری به تبلیغات براساس کارکردهای نیمکره های مغز

 

12 پرسش در تحلیل رفتار مصرف‌کننده

این 12 پرسش به شما برای ایجاد پروفایل مصرف‌کنندگان کمک می‌کند. همچنین انواع مختلف مشتریانی را که محصولات شما را می‌خرند را شناسایی می کند.

1. چه کسانی محصولات یا خدمات شما را خریداری می کنند؟

مرد است، زن است، بچه است، فقیر است، ثروتمند است یا اصلاً دقیقا مشخص کنید که چه نوع مشتری اقدام به خرید محصولات شما می‌کند. ابتدا باید ایده و برداشتی کلی از مشتری ایده آلی داشته باشید که می‌خواهید وی را هدف خرید تبلیغات خودتان قرار دهید.

2. چه کسی تصمیم نهایی برای انجام خرید را اتخاذ می‌کند؟

گاهی اوقات ممکن است خرید توسط کسی انجام شود که تصمیم خرید از آن وی نیست. به‌عنوان‌مثال، برای یک دفتر کار ممکن خدمات طراحی داخلی بسیار شیک و مناسبی خریداری شود، اما تصمیم برای خرید اجزاء و جزئیات این طراحی توسط معمار یا طراح داخلی اتخاذ شده باشد.

3. چه کسی بر تصمیم نهایی برای انجام خرید تأثیرگذار است؟

بهترین مثال از تأثیرگذاران بر تصمیم خرید بچه‌ها هستند. یک پدر ممکن است کالایی را بر اساس تصمیم مادر خانواده بخرد، اما تأثیرگذار اصلی در این خرید کودک خانواده است که یک‌چیز خاص یا یک اسباب‌بازی خاص را طلب کرده است.

بنابراین، شرکت‌های تولیدکننده اسباب‌بازی همواره به تبلیغ بر روی کانال‌های تلویزیونی مخصوص کودکان اقدام می‌کنند تا آن‌ها را تبدیل به تأثیرگذاران خودشان کنند.

4. تصمیم خرید چگونه اتخاذ می‌شود؟

با توجه به مثال فوق در رابطه با کودکان، کودک پس از دیدن تبلیغ موردنظر سراغ مادر خودش می‌رود و درخواست داشتن چیزی را مطرح می‌کند.

مادر سپس در این رابطه به پدر خانواده می‌گوید یا خودش مستقیماً خرید را انجام می‌دهد. ازاین‌رو، فرایند به این شکل است که تأثیرگذار بر تصمیم‌گیرنده تأثیر می‌گذارد و سپس خرید انجام می‌شود. این ترتیب منظم در اتخاذ تصمیم خرید باید توسط کارشناس بازاریابی شناخته‌شده باشد.

 

حتما بخوانید: دلایل اتخاذ رویکرد بازاریابی چابک در سال های آینده

 

5. چرا مشتری خرید می‌کند؟

نیازهای مشتری که بر اساس وی اقدام به خرید می‌کند، چه مواردی است؟ در مورد بالا، یک مادر در حال خرید اسباب‌بازی برای کودک خودش است.

در مثال طراحان خرید که اقدام به خرید جزئیات اجرای طراحی می‌کردند، مشتری خواهان داشتن یک دفتر کار زیبا بود. بنابراین هر مشتری در حال خرید یک محصول به دلیل یا دلایل خاصی است و شما می‌توانید رفتار مصرف‌کننده بر اساس چرایی خرید آن‌ها تحلیل و یا آنالیز کنید.

6. چرا مصرف‌کننده یک برند را نسبت به دیگری ترجیح می‌دهد؟

بهترین تحلیل رفتار مصرف‌کننده زمانی است که ما فرایند تصمیم‌گیری وی را آنالیز می‌کنیم. تعدادی از مصرف‌کنندگان تمایل خاص خودشان نسبت به برند را دارند.

اگر چرایی ترجیح یک برند توسط مشتری نسبت به یک برند دیگر را آنالیز کنید، ویژگی‌ها و خصوصیاتی را پیدا می‌کنید که مشتری ترجیح می‌دهد و در نتیجه بر آن اساس نسبت به یک برند تمایل بیشتری دارد.

7. مشتریان برای خرید برند موردنظر خود به کجا مراجعه می‌کنند؟

آیا آن‌ها محصول را به‌صورت آنلاین خرید می‌کنند یا اینکه از طریق یک فروشگاه محلی و به‌صورت فیزیکی اقدام به خرید می‌کنند؟ درواقع، آیا آن‌ها مثلاً از 10 عرضه‌کننده مختلف استعلام قیمت می‌گیرند و سپس یکی از آن‌ها را انتخاب می‌کنند؟

اینکه روش خرید یک برند توسط مشتری چگونه است، مطالب بسیار زیادی در مورد اینکه این مشتری برای خرید آن برند تا کجا می‌خواهد پیش برود را برای ما روشن می‌سازد.

این جنبه از رفتار مصرف‌کننده برای هر مشتری متفاوت است و اطلاعاتی را در رابطه با آنالیز رفتار مصرف‌کننده در اختیار ما قرار می‌دهد.

 

حتما بخوانید: قوم نگاری مشتریان و اهمیت آن

8. مشتریان چه زمانی اقدام به خرید می‌کنند؟

در دو مثال مطرح‌شده در بالا، مشتری در حال خرید تجهیزات لازم برای طراحی داخلی دفتر کار خودش است، چراکه در حال ساخت دفتر کار جدید خودش است.

به‌طور مشابه، مادر خانواده در حال خرید یک اسباب‌بازی برای کودک خودش است چراکه مثلاً ممکن است تولد وی باشد یا شاید هم واقعاً کودک پس از دیدن آن در یک تبلیغ تلویزیونی در حال اذیت کردن مادر برای خرید آن اسباب‌بازی است.

بنابراین این موارد محرک‌هایی است که بر اساس آن‌ها مشتری تصمیم به خرید محصول گرفته است. شما نیاز به دانستن این موضوع دارید که آیا این محرک یک محرک فصلی است، یک محرک داخلی است یا یک محرک خارجی است؟

9. درک و استنباط موجود در رابطه با محصول چیست؟

آیا محصول به‌عنوان محصولی جاافتاده که قیمت آن معادل ارزش ارائه‌شده توسط آن است یا در این مقایسه یک کالای گران‌قیمت به‌حساب می‌آید؟

درواقع، اگر محصول موردنظر در هیچ‌یک از این دودسته قرار نگیرد، با یک مشکل مهم مواجه می‌شود و آن مشکل هم این است محصول ددرواقع دارای مخاطب مشخص و روشنی نیست.

درک از محصول نقش مهمی در بازاریابی دهان‌به‌دهان بازی می‌کند که به همین دلیل شما مطمئناً خواهان داشتن درک مثبتی از محصول خودتان در ذهن مشتریان هستید.

10. کدام فاکتورهای اجتماعی بر تصمیم خرید تأثیرگذار هستند؟

برخی از مردم هستند که هرگز قادر به درک دلیل خریده شدن خودروهایی با برندهایی مثل BMW یا Audi نیستند. جالب اینجاست که اغلب این افراد به یک گروه متوسط و محافظه‌کار تعلق دارند.

از طرف دیگر از یک فرد خیلی متمول از سطوح بالای اجتماعی بخواهید که یک خودروی معمولی تویوتا بخرد و می‌بینید که با عکس‌العمل بد وی روبرو می‌شوید، چراکه وی تصور می‌کند باید همواره سطح اجتماعی خودش را حفظ کند.

به همین ترتیب اگر از همان فرد محافظه‌کار و متوسط بخواهید بجای لباس‌های برند و مارک، لباس‌های معمولی خریده و استفاده کند هم با برخورد بدی از طرف وی روبرو می‌شوید. عوامل اجتماعی جزء عوامل کلیدی در تأثیرگذاری بر رفتار مصرف‌کننده هستند و در آنالیز رفتار مصرف‌کننده بسیار اهمیت دارند.

11. نقش سبک زندگی مصرف‌کننده در رفتار وی چیست؟

من کار تالیف را دوست دارم و البته افراد زیادی را می‌شناسم که علاقه به خواندن این دست از مطالب دارند. این افراد اصولاً علاقه بیشتری به خریدن یک دستگاه کتاب‌خوان دارند و به همین نسبت احتمال این خرید توسط آن‌ها نسبت به دیگر افراد بیشتر است.

به همین ترتیب احتمال خرید یک دستگاه لپ‌تاپ برای تایپ راحت‌تر هم توسط من بیشتر از بقیه است. همچنان که فرد خواننده و تایپیست دارای دو سبک زندگی متفاوت از یکدیگر هستند، هر مصرف‌کننده دیگری هم در سبک زندگی خودش متفاوت بوده که بر تصمیم خرید وی تأثیرگذار است.

مثلاً برخی از افراد علاقه‌ای به صخره‌نوردی دارند، برخی به شنا علاقه دارند، ولی برخی دیگر مثلاً به کریکت، فوتبال یا بدمینتون علاقه دارند. شما به‌منظور تحلیل رفتار مصرف‌کننده نیاز به آنالیز سبک زندگی آن‌ها دارید.

12. فاکتور شخصی و یا جمعیتی چه نقشی در تصمیم خرید بازی می‌کند؟

حالا فرض کنید که کارخانه تولید کننده اسباب‌بازی که در بالا به آن اشاره کردیم، قصد نمایش و تبلیغ محصولات خود در بخش خبری شامگاهی را داشته باشد.

از طرف دیگر، فرض کنید که اگر طراح داخلی که در بالا به آن اشاره شد، خدمات خودش را به یک استارت آپ معرفی کند که هدف اولیه اش کنترل هزینه است؟ در این صورت چه اتفاقی می‌افتد؟ آیا در جلب توجه مشتریان خود با مشکل مواجه نمی‌شوند. اهداف کوتاه مدت هر فرد و اهداف بلند مدت هر شرکت نسبت دیگری متفاوت است.

به‌طور مشابه، این تفاوت زمانی مهم می‌شود که عوامل جمعیت شناختی هم اثرگذار باشند. مثلاً یک فرد مسن و پیر محصولات و خدمات کاملا متفاوتی از یک فرد جوان یا نوجوان نیاز داشته و اقدام به خرید آن‌ها می‌کند. به همین ترتیب یک کارگر سطح عملیاتی نیازهای متفاوتی با یک کارگر سطح میانی سازمان دارد.

 

با دریافت « مشاوره فروش و بازاریابی کسب و کار » از کارشناسان جوان حرفه‌ای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!

 

و اما کلام آخر…

در کل می توان گفت، تحلیل رفتار مصرف‌کننده نقش بسیار مهمی در موفقیت کسب و کارها و صنایع مختلف ایفا می‌کند. با درک عمیق از نیازها، ترجیحات و عواملی که رفتار مصرف کننده را شکل می‌دهند، شرکت‌ها می‌توانند استراتژی‌های موثرتری را در طراحی کنند و محصولات و خدمات خود را به بهترین شکل بازاریابی کنند.

تصویر دکتر علی قوامی
دکتر علی قوامی
دانش‌آموخته دکترای تخصصی (PhD) کارآفرینی فناوری، بنیانگذار و مدیر گروه بین‌المللی کسب و کار ساکوراد با بیش از ۲۰ سال تجربه بعنوان کوچ، مدرس، مشاور و منتور در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار در ۱۵ کشور جهان هستم. در تلاشم تا تجربیات ذی‌قیمت خود را با شما دوستان عزیزم به اشتراک گذارم.
پیشنهاد بر اساس سلیقه شما

مسیریابی تحصیلی - شغلی (آنلاین)

تست شغلی به آزمون روانشناسی گفته می شود که فرد با توجه به پاسخگویی به سوالات در انتها بهترین شغلی که می تواند در آن موفق باشد را معرفی می کند.

سئوالات و نظرات ارزشمند خود را با ما مطرح کنید

دیدگاهتان را بنویسید

کلینیک مشاوره کسب و کار

ارائه‌ی خدمات کوچینگ، مشاوره و منتورینگ توسط برترین متخصصان جوان

هاست سنتر حرفه‌ای

طیف وسیعی از خدمات حرفه‌ای هاستینگ با تنوع و کیفیت کنترل شده

کانال یوتیوب

آموزش‌ها و نکات کلیدی ما را دنبال کنید

کانال تلگرام

اخبار و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

صفحه اینستاگرام

آموزش‌ها و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

راهنمای گام به گام تا دریافت مشاوره

گام اول

انتخاب حوزه تخصصی مدنظر

گام دوم

بررسی رزومه مشاوران مرتبط

گام سوم

انتخاب مشاور با تخصص مدنظر

گام چهارم

تکمیل فرم و ثبت درخواست

گام پنجم

پرداخت حق‌الزحمه مشاور

گام ششم

تماس با شما برای تعیین وقت

گام هفتم

برقراری ارتباط شما با مشاور