خجالتی بودن برخی ادم ها نه تنها خودشان را آزار می دهد بلکه افرادی که در اطراف هستند، به عنوان همکار، هم کلاسی یا خانواده نیز اذیت می شوند. آدم های خجالتی آن جا که باید حرفی را بزنند، نمی گویند و دقیقا جایی که باید یک کار را انجام ندهند، نمی توانند و در نهایت این رفتار هم به خودشان و هم به دیگران آسیب می زند.
برای شناخت افراد خجالتی عادت های رفتاری را بشناسید، شاید خود شما هم در گروه آدم های خجالتی باشید. در این شماره با کمک پویا ودایع ، سخنران و مدرس زبان بدن برای شناخت زبان بدن افراد خجالتی مشورت کردیم.
حتما بخوانید: نکات کلیدی و مهم قابل تشخیص از زبان بدن دیگران
افراد خجالتی از تماس فیزیکی هراس دارند
آقایان خجالتی معمولاً موقع ایستادن سعی می کنند کیف را جلو نگه دارند و در ایستادن سر را پایین می اندازند و با دستان و وسایل خود بازی می کنند.
آدم های خجالتی از تماس فیزیکی با دیگران هراس دارند و سعی می کنند تماس فیزیکی را با دیگران به حداقل برسانند. ترس از تماس فیزیکی با دیگران شایع ترین حالت است و می توان حتی موقع دست دادن با این موضوع را حس کرد.
معمولاً دست دیگران را شل و بی حس می گیرند. لرزش دست ها و پاها معمولاً هنگام صحبت کردن در جمع دیده می شود که اجتناب ناپذیر است. با بالا رفتن اعتماد به نفس این حالت ها کاهش خواهد یافت.
خجالتی ها چگونه صحبت می کنند؟
خشک شدن دهان و عدم قدرت بلع هم از دیگر نشانه های ظاهری افراد خجالتی و کم روست که نمی توانند به دلیل خشک شدن دهان کلمات را ادا کنند و در صحبت کردن دچار تپق و لکنت خواهند شد ؛ ادای کلمات به صورت بریده ، بریده و کوتاه خواهد بود. خشک شدن سقف دهان و نیاز مکرر به نوشیدن آب از دیگر حالات فرد خجالتی و کم روست.
خوردن ناخن نیز میان این افراد رایج است و معمولاً برای کنترل استرس و داشتن آرامش از این حالت استفاده می کنند. این رفتار در خانم ها ، آقایان و گروه های مختلف جامعه مشترک است. مغز افراد خجالتی دائم در حال فعالیت و کنترل اندام است از این رو انرژی بیشتری مصرف می کند و بدن شان واکنش نشان می دهد ؛
یکی از این واکنش ها عرق کردن دست و پا و گرم شدن بیش از حد دست ها و صورت است که همراه با برافروختگی صورت یا قرمز شدن لپ ها همراه است.
این مهارت را بیاموزید: دوره آموزشی اصول زبان بدن و کاربرد در مذاکرات و ارتباطات
زبان بدن خجالتی ها
خجالتی ها معمولاً گوشه های مجلس و جمع را برای نشستن یا ایستادن انتخاب می کنند و نمی خواهند در دید دیگران باشند تا کمتر معاشرت کنند و کمتر حرف بزنند. کم حرفی شایع ترین علامت در افراد خجالتی و کم رو است ؛
کم حرفی همراه است با استفاده بسیار کم از دست ها و بدن برای بیان احساسات خود یا پوشاندن صورت و لبها با دست ها در مواقعی که دچار استرس بالا هستند.
این افراد معمولاً سر را پایین می آورند و دست را روی پیشانی یا روی لب ها حرکت می دهند. خانم ها معمولا دست را روی صورت نمی گذارند و یا زیورآلات خود که به گردن یا گوش دارند ، بازی می کنند. خوردن اجسام شخصی و جویدن مانند دسته عینک و خودکار از عادت های این افراد است.
ترس برادر خجالتی بودن است
نتیجه خجالت تأثیر غیر قابل انکاری در زندگی روزمره افراد خجالتی دارد. این گروه نمی توانند دیدگاه ها و احساسات واقعی خودشان را بیان کنند. در نتیجه نمی توانند با دیگران ارتباط مؤثر و مفید برقرار کنند.
رشد این افراد در محل کار و زندگی اجتماعی بالا نیاز دارد ، بر عهده بگیرند و در مقابل نا ملایمات دیگران اغلب سکوت اختیار می کنند. ترس مهم ترین علت کم رویی وخجالت است که می توان با تمرین و مشاوره روانشناس این مشکل را حل کرد.
افراد کم رو و خجالتی دارای مشخصات ظاهری منحصر به فردی هستند که می توانیم با نگاه دقیق ، را دیگران تشخیص دهیم. افرادی که دچار اعتماد به نفس پایین و کم رویی شدید هستند. معمولا در جمع دوستان یا مهمانی ها دچار لرزش لب ها و دست ها می شوند. این لرزش، واکنش غیر ارادی مغز در افراد خجالتی است که از ترس و استرس نشات می گیرد.
حتما بخوانید: ۱۲ نکته در روانشناسی زبان بدن
تفاوت زنان و مردان خجالتی
خانم های خجالتی معمولاً نگاه های دزدکی و پر تکرار انجام می دهند تا دیگران را مورد بررسی قرار دهند. این کار معمولا به صورت پنهانی و در جایی انجام می شود که فکر و ذهن فرد خجالتی درگیر شخص یا موضوعی خاص است. با نگاه کردن به دیگران به صورت کوتاه انتظار دارند دیگران صحبت را شروع کنند.
خانم های خجالتی معمولا موقع ایستادن و نشستن کیف خود را بغل و سعی می کنند یک مانع با دیگران ایجاد کنند. این کار را با وسایل دیگر هم انجام می دهند یا هنگام ایستادن سعی می کنند کمی عقب تر از دیگران بایستند.
شخص خجالتی می کوشد خودش را به یک حالت ثابت و همیشگی نشان دهد. معمولا در خودش فرو می رود، کمتر از قوه ابتکارش استفاده می کند. چنین افرادی در تمام موقعیت های اجتماعی خودشان را پنهان می کنند و اصولا جمع گریز و مردم گریزند.
خجالتی ها و نگاههایشان
ارتباط چشمی ندارند و سعی می کنند به دیگران نگاه نکنند. از نگاه مستقیم ترس دارند و سعی می کنند وقتی با دیگران صحبت می کنند سر را پایین بیندازند و دیگران را نگاه نکنند.
آدم های خجالتی خجالتی هنگام صحبت کردن با دیگران ، اغلب با موهای خود بازی می کنند تا بتوانند استرس خود را کنترل کنند. تنها بودن و گوشه گیری از دیگر نشانه های افراد خجالتی و کم رو است. جمع کردن بازوها و دست ها در هم و کوچک کردن خود برای فرار از دیده شدن و استرس ، ناشی از آن است. خود را بغل کردن از دیگر کارهایی هست که افراد کم رو انجام می دهند.
آیا خجالتی بودن درمان دارد ؟
بهترین راهکار برای تغییر اساسی این است که این افراد به خود اجازه بدهند افکار و احساسات شان بروز کند. سعی کنند بیشتر با دستان خود حرف بزنند و به اصطلاح از زبان بدن بیشتر استفاده کنند.
در این صورت برای بهتر شناختن فرد کم رو این شانس را به او می دهند که او در جامعه و بین افراد حضور یابد. شخص کم رو و خجالتی همیشه فکر می کند که حرف زدن یک ریسک بزرگ است.
ریسک از این که دیگران شاید از او خوش شان نیاید و درباره او قضاوتی ناعادلانه کنند. او از دیگران نمی ترسد بلکه از فکر و عقاید دیگران نسبت به خود هراس دارد. زیاد در جمع بودن و داشتن یک فعالیت جمعی از دیگر درمی یک فرد خجالتی و کم روست که کمک شایانی در رفع خجالتی بودن به او می کند.
برای این کار تورهای تفریحی و کاری را توصیه می کنیم که بیشتر حاضران افرادی شاد و اجتماعی هستند. همین موضوع روی افراد خجالتی تأثیر خواهد گذاشت.
سخنرانی و مطرح کردن موضوعات جالب در مورد مسائل اجتماعی و فرهنگی و توضیح آن از دیگر تمرین هایی است که می تواند مقدار قابل توجهی به افراد کم رو و خجالتی کمک کند. لباس خوب پوشیدن با بالابردن اعتماد به نفس کمک شایانی به افراد خجالتی می کند.
ارتباط چشمی باید در دستور کار این افراد قرار گیرد و از نگاه دیگران و دیده شدن خود هراس نداشته باشند. نگاه کردن به دیگران خود عامل مهم در بالابردن توان و اعتماد به نفس خواهد شد.
با دریافت « مشاوره روابط عمومی، مذاکره و ارتباط موثر» از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
و اما کلام آخر…
خجالت یک احساس طبیعی است که میتواند بر زندگی افراد تأثیرات منفی بگذارد. شناخت ویژگیها و تأثیرات آن میتواند به افراد کمک کند تا با این احساس بهتر کنار بیایند و در صورت لزوم به دنبال راهکارهای درمانی باشند.