روسیه از پهناورترین کشورهای جهان میباشد که با کشورهای مختلفی، همسایه است. این کشور به سبب همسایگی با 14 کشور اروپایی و آسیایی یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین کشورهای اوراسیا میباشد. روسیه از لحاظ جغرافیایی، از طریق راههای آبی مانند دریای بالتیک، اقیانوس آرام، دریای خزر، دریای برینگ و دریای سیاه و دریای ژاپن با کشورهای بسیاری مراوده تجاری و سیاسی دارد.
بیشتر مساحت این کشور در قسمت شمالی کره زمین قرار دارد و به همین سبب یکی از سردترین کشورهای جهان میباشد. به همین علت، کشت و زراعت بسیاری از محصولات کشاورزی و میوهها در این کشور میسر نمیباشد و لازم است که برای تأمین نیازهای کشاورزی و میوهای خود با کشورهای دیگر تجارت کرده و محصولات را به کشور خود وارد کند.
واردات و صادرات به روسیه مشکلات خود را دارد و بهتر است در این زمینه از یک مشاوره صادرات واردات به روسیه کمک گرفته شود.
با دریافت «مشاوره بازرگانی: واردات، صادرات و امورگمرکی» از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
نحوه صادرات کالا به روسیه
بر اساس قراردادهای انعقاد شده بانک توسعه صادرات ایران، دو قرارداد با بانک ملی روسیه (RFC) انتقاد کرده است که برای تجار صادرکننده محصول به روسیه، تسهیلاتی حدود 100 میلیون یورویی در نظر گرفته شده است. استفاده از این تسهیلات ملزم به برقراری شرایطی میباشد که در ادامه هر یک از آنها ذکر شدهاند:
- انعقاد قرارداد بین صادرکننده و واردکننده محصول از ایران به روسیه
- ارسال نسخهای از قرار داد به بانک ملی روسیه (RFC)
- تأیید قرارداد توسط بانک ملی روسیه و انجام بررسیهای لازم توسط بانک
- ارائه درخواست و تأییدیه بانک روسیه به بانک توسعه صادرات ایران
- انجام بررسیهای لازم توسط بانک توسعه صادرت ایران
- ارائه اسناد مربوط به حمل کالا توسط صادرکننده ایرانی به بانک توسعه صادرات ایران بهمنظور تأیید معامله
- معامله اسناد توسط هر دو بانک
- انتقال وجه بین بانکها و انتقال آن به حساب صادر کننده ایرانی
مراحل و شرایط صادرات کالا به روسیه
برای صادرات کالا از ایران به روسیه، لازم است تا در مرحله اول صادر کننده و فروشنده کالا، آن را در بازارهای بینالمللی و بازارهای روسیه معرفی کرده و خریدار و وارد کننده آن را پیدا کند. در این مرحله صادر کننده موظف است تا محصول و کالای خود را در بازارهای روسیه توسط بازاریاب معرفی کرده و به فروش برساند.
پس از انجام معامله و فروش محصول و کالا، صادر کننده موظف است تا پروفرما یا پیشفاکتوری برای محصول خود تهیه کرده و تمام اطلاعات اعم از نوع محصول، تعداد آن و قیمت معامله شده را بنویسد و برای خریدار ارسال کند. پس از آن صادر کننده محصول را بسته بندی و آماده ارسال میکند. در این مرحله صادر کننده میتواند با مراجعه به کمیسیون قیمتگذاری، قیمت نهایی محصول خود را تعیین نموده و به اطلاع وارد کننده برساند.
پس از آن در صورتی که کالا برای صادرات نیاز به اخذ مجوزهایی از وزارت کشاورزی، صنعت و یا دیگر وزارتها داشته باشد، صادر کننده موظف است تا مجوزهای لازم را کسب نماید.
سپس با ارسال مجوزهای لازم، کالای صادراتی به گمرک اظهار میشود و پس از ارزیابی و پلمب نهایی کالا در گمرک، جواز صادراتی برای آن کالا صادر میشود.
در این مرحله قرارداد بیمه کالا بسته می شود تا کالا بدون هیچ آسیبی به مقصد برسد. پس از بازرسی کالا و تأیید مقصد و مبدأ، کالا برای صادرات آماده شده و به کشور مقصد صادر میشود.
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به قطر بدانید
کشورهای صادر کننده کالا به روسیه
کشور روسیه کالاهای بسیاری را از کشورهای مختلف وارد کرده و کالاهای بسیاری را نیز، صادر میکند. به همین سبب صادرات کالا به روسیه بسیار زیادتر از سایر کشورها است.
کشور چین کشوری است که مرز زمینی گستردهای با روسیه دارد و از این طریق بحث حملونقل زمینی آسانتر و بهتر اتفاق میافتد. بعلاوه، چین یکی از مهمترین کشورهای وارد کننده و صادر کننده کالا به روسیه است.
با بررسی آمار، پس از کشور چین که مهمترین صادرات به روسیه را دارد، به ترتیب کشورهای آلمان، آمریکا، ایتالیا، فرانسه، ژاپن، کره جنوبی، اکراین و سایر کشورها از اصلیترین صادرکنندههای کالا به روسیه میباشند.
مهمترین اقلام صادراتی ایران به روسیه
در میان اقلام صادراتی ایران به روسیه، صادرات خشکبار، میوه، محصولات کشاورزی و خوراکی از جمله مهمترین صادرات ایران به روسیه است. محصولات دیگری نیز همچون مس، انواع سنگها، پلاستیک و انواع داروها از جمله مواردی هستند که از ایران به روسیه صادر میشوند.
کشور ایران یکی از کشورهای چهار فصل جهان است که بسیاری از مواد خوراکی و کشاورزی در آن کشت می شود. به همین دلیل یکی از مهمترین صادرکنندههای کالا به کشور روسیه به حساب می آید.
مشکلات تجارت با روسیه
انتقال پول، متغیر بودن واحدهای پول بینالمللی و جهانی، مشکلات مربوط به حملونقل کالاهای حساس و مسائل گمرکی از مهمترین مشکلاتی میباشد که در بحث صادرات و تجارت با روسیه وجود دارد. اما با توجه به آمار صادرات به روسیه و علاقه تجار برای صادرات به روسیه، میتوان تمام این مشکلات و موانع را حل کرده و از میان برداشت.
با توجه به این که واحد پولی روسیه روبل بوده و واحد پولی ایران نیز ریال میباشد، امکان نوسان و تغییرات قیمتی در هر دو واحد پولی وجود دارد. به همین علت اغلب تجار حاضر نیستند تا کالا و یا پول خود را پس از مدت زمانی تحویل بگیرند. اغلب خواستار تسویه حساب آنی هستند که این امر نیز با توجه به بحث حملونقل و تحویل کالا و پخش آن در میان متقاضیان، زمان بر است.
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به امارات بدانیم
قوانین گمرکی روسیه
سرویس گمرک فدرال روسیه از طریق اداره هفتگانه گمرک در منطقههای مسکو، سنت پترزبورگ، نیژنی نووگراد، روستف، یکاترینبورگ، نووسیبرسک و ولادی وستک و دفاتر نمایندگیهایی در آلمان، فنلاند، بلژیک، قزاقستان، بلاروس، اوکراین و قرقیزستان فعالیت میکند.
در گمرک آستاراخان، که مهم ترین گمرک میان ایران و روسیه بوده، ترخیص و ورود کالاهای مختلف در آن انجام می شود و زیر نظر اداره گمرک روستف می باشد.
سیاستهای گمرکی روسیه دارای 4 ویژگی مهم میباشد که عبارتنداز:
- عوارض گمرکی پایین در واردات تجهیزات فنی
- انجام آسان فرایند ترخیص گمرکی
- کنترل دقیق گمرکی پس از ترخیص کالا
- توسعه گمرکی و صادرات و واردات در میان کشورهای مشترکالمنافع
کشور روسیه به عضویت سازمان تجارت جهانی (WTO) درآمده است و تمام قوانین مربوطه را پذیرفته است. این کشور هیچ منعی در مورد صادرات و واردات ندارد مگر در مواردی که مربوط به نفت و گاز باشد.
معمولاً مالیات محصولات صادراتی که 18-20% است به صادر کننده عودت داده میشود. در حالت کلی مالیات کالاها متفاوت و متغیر نمیباشد و درصد کمی از ارزش کالا است.
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به گرجستان بدانید
نکات مهم در صادرات کالا به روسیه
کشور روسیه در واردات نفت و گاز و مشتقات آن دارای قوانین سختگیرانهای میباشد که باید بدان توجه فراوان شود.
علاوهبرآن مشکلات و موانعی که در هنگام صادرات به وجود میآید، باید به طور دقیق بررسی شده و در صدد رفع آن برآییم. نکات مهمی که در صادرات کالا به روسیه بسیار حائز اهمیت میباشد عبارت است از:
- توجه به زمانهای طلایی در ارسال مواد غذایی و دارویی و سایر مواد حساس
- حضور نمایندگان صادر کننده و وارد کننده در حین بارگیری و ترخیص کالا از گمرک
- استفاده از وسایل نقلیه مناسب و استفاده از کامیونهای دارای یخچال در صورت حمل بارهای غذایی و دارویی حساس به دما و گرما
- در دسترسبودن برگه معامله کالاها در گمرک
- بهکارگیری افراد معتمد در بحث ترخیص کالا
- اطلاع از ممنوعیت موجود در امر صادرات و واردات کالاها به کشور مبدأ و مقصد
- پیشبرد و پیگیری مرحله به مرحله قانونی صادرات و واردات
کشور روسیه نیز مانند سایر کشورهای جهان دارای قوانینی میباشد که هر کشور صادر کننده و یا وارد کننده ملزم به رعایت این قوانین هستند.
و اما کلام آخر…
صادرات به روسیه که اکنون درگیر جنگ فرسایشی با اوکراین است، یک فرصت طلایی برای تاجران ایرانی بشمار می آید. فرصتی که نیازمند تحقیق بازار درست و تدوین بیزینس پلن اصولی می باشد.