کشور گرجستان از نظر اقلیمی و آب و هوایی از شرایط مناسبی بهرهمند است. بنابراین در حوزه کشاورزی و بهرهبرداری از صنایع معدنی مختلف بسیار پیشرفته میباشد. موقعیت جغرافیایی این کشور به همراه وجود بناهای زیبای گردشگری، باعث درآمدزایی فوقالعاده گرجستان از طریق توریسم شده است.
صادرات به گرجستان در اکثر کشورهای اروپایی، خواهان زیادی دارد. کشورهایی نظیر ترکیه، روسیه، اوکراین و ارمنستان جزو اصلیترین شرکاء تجاری این کشور محسوب میشوند که به تجارت با گرجستان میپردازند.
اما متاسفانه صادرات به گرجستان از طریق ایران، رونق زیادی ندارد و ایران جزء شرکاء تجاری این کشور اروپایی محسوب نمیشود؛ بطوری که اگر میانگین تمامی ارزش کالاهای داد و ستد شده بین دو کشور را در هر سال محاسبه کنیم، به سختی به رقم 150 میلیون دلار میرسد که در حقیقت بسیار ناچیز است.
علت اصلی این موضوع، این است که هماکنون یک اتاق بازرگانی مشخص بین ایران و گرجستان وجود ندارد و برنامهریزی مناسبی هم در این خصوص تدارک دیده نشده است.
از این رو، بازرگانان گرجستانی به خوبی با کالاهای ایرانی آشنا نمیشوند تا بخشی از نیاز بازار کشور خودشان را از کشورمان تامین کنند. به علاوه، عدم وجود تشکلات قدرتمند، باعث عدم اطلاع از نیازهای بازار طرف مقابل و ناتوانی در صادرات به گرجستان توسط تاجران ایرانی شده است.
ایران چه کالاهایی به گرجستان صادر می کند؟
همانطور که اشاره کردیم، در حال حاضر خبری از وجود یک اتاق بازرگانی با تشکبلات قوی بین ایران و گرجستان نیست؛ دلیل این موضوع نزاع داخلی بین سران دو کشور و مساله تحریمها به نظر میرسد. علی رغم صحبتهای ارائهشده، هر ساله تعدادی از کالاهای ایرانی به گرجستان صادر میشوند و تمامی تاجران و بازرگانان باید با نحوه صادرات به گرجستان و قوانین و تعرفه گمرکی گرجستان به خوبی آشنا باشند.
متاسفانه امروزه روند به نحوی پیش میرود که خود اتاق بازرگانی برای تجار و بازرگانان ایرانی فعالیتهای حقوقی مانند ثبت شرکت و اخذ اقامت گرجستان را عهدهدار میشوند که هیچگونه تخصصی در این زمینهها ندارند. این فرایندها را باید مراکز معتبر خدماتی و تجاری انجام دهند تا اموری مانند ترخیص کالا در گرجستان به صورت اصولی و مناسب پیش رود.
از جمله اصلیترین کالاهایی که از ایران به گرجستان صادر میشود، کالاهایی مانند مصالح ساختمانی، نفت و انواع مشتقات پتروشیمی، مازوت، قیر و لوازم خانگی در صادرات به گرجستان نقش زیادی دارند. همچنین تجارت با گرجستان از طریق محصولات کشاورزی مانند سیبزمینی، سبزیجات متنوع، پیاز، سیر، آجیل و پسته و انواع صیفیجات ایرانی پابرجا میباشد.
یقینا بازار گرجستان، پتانسیل وارداتی خیلی بیشتری دارد. درصورتیکه برنامهریزیهای لازم برای گسترش تجارت با گرجستان صورت گیرد، میتوانیم شاهد این موضوع باشیم که صادرات به گرجستان از طریق کالاهای ایرانی روزبهروز روند افزایشی بگیرد.
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به عمان بدانید
تعرفه ها و قوانین گمرکی گرجستان
همانند اکثرکشورها، بیشتر کالاهایی که به کشور گرجستان از طریق کشورهای خارجی وارد میشوند، نیازمند پرداخت مالیات هستند. البته این نکته جالب است که همه کالاها و اجناس صادرشده از خود گرجستان، دارای هیچگونه عوارض و مالیات نیستند و تاجران این کشور در این مورد، کار راحتتری دارند. به هر حال، تمامی متقاضیان صادرات به گرجستان باید با شرایط مالیات و تعرفه گمرکی گرجستان آشنا شوند تا در هنگام ارسال کالاهای مختلف، تمهیدات لازم را در نظر بگیرند.
قوانین تجارتی در این کشور به صورتی تنظیم شده است که مالیات و تعرفه گمرکی گرجستان را ارزش کالاهای صادرشده به این کشور مشخص میکنند. طبیعتا اجناسی که ارزش بیشتری داشته باشند، تعرفه گمرکی آنها هم بيشتر خواهد بود كه در ادامه به آنها ميپردازيم.
کالاهای وارداتی به گرجستان با تعرفه 5%
ليست كالاهايي كه حق ورودي و تعرفه گمركي گرجستان براي آنها به ميزان 5 درصد تعيين شده است، به شرح زير ميباشند:
- پلیمر
- مس
- تیر برق
- تمامی لوازمالتحریر
- دستکش در انواع متنوع
- ورق پلاستیکی
- واکس در انواع متنوع
- صابون
- تمامی لوازم آرایشی و بهداشتی
- فیلم و نوار صوتی
- عطرهای زنانه و مردانه
- پنجره و درب فلزی و غیرفلزی
کالاهای وارداتی به گرجستان با تعرفه 12%
ليست كالاهايي كه حق ورودي و تعرفه گمركي گرجستان براي آنها به ميزان 12 درصد تعيين شده است، به شرح زير ميباشند:
- قارچ
- گردو
- زعفران
- عسل
- خشکبار
- چای
- کشمش
- حبوبات در انواع متنوع
- مربا
- انواع کنسرو
- کشمش
- خشکبار
- آب معدنی
- تخم مرغ محلی و صنعتی
- مرکبات در انواع متنوع
- میوهجات خشکشده در انواع متنوع
- آبمیوههای صنعتی و طبیعی
- تنباکو و قلیان در انواع متنوع
- مواد شوینده بهداشتی
- محصولات و فرآوردههای لبنی مختلف مانند شیر، خامه، پنیر و غیره
- گوشت قرمز گاو و گوسفند در انوع سرد و گرم
- کفپوش
- ظروف پلاستیکی یکبارمصرف و بهداشتی
- انوع میوه و سبزیجات شامل پیاز، سیر، سیبزمینی، کاهو، کلم، هویج، خیار و غیره
- لباس و پوشاک در انواع گوناگون
- کالباس و سوسیس
- کاغذ و مقوا در انواع متنوع
- مخازن گوناگون
- قالبهای در و پنجره
- انواع خاک، سنگ، سیمان، آهک و غیره
- انواع محصولات تهیه شده از چوب
- انواع فلزات و جواهرات گران قیمت
- طیور زنده مانند خروس، مرغ و غیره
- انواع ماشین آلات ساخت و ساز
- محصولات نفتی مانند: قیر و وسایل دیگر برای آسفالت
- ورقهای فلزی برای کاربردهای مختلف
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به افغانستان بدانید
کالاهای بدون تعرفه وارداتی به گرجستان
در نهایت، گروهی دیگر از کالاها هستند که هنگام صادرات به گرجستان، هیچ تعرفه گمرکی برای آنها در نظر گرفته نمیشود. ترخیص این دسته کالاها در گرجستان با دردسر کمی همراه است و هزینه خاصی را برای تاجران و بازرگانان خارجی در پی نخواهد داشت. در ادامه به معرفی کالاهای این گروه میپردازیم:
- تمامی کالاهایی که از طرف اشخاص حقیقی وارد بازار گرجستان میشوند.
- تمامی کالاهایی که با قصد کمک بینالمللی در صادرات به گرجستان نقش دارند.
- تمامی کالاهایی که به عنوان کمکهاي بشردوستانه هنگام وقوع حوادث طبيعي و غيرقابل پيشبيني به گمرك گرجستان ميرسند.
- تمامی کالاهای ضروری که باید به منظور پروازهای خارجی و طیکردن مسیرهای دریایی بین المللی، برای هواپیماها و کشتیهای مختلف ضروری هستند.
- کالاهایی که در مناطق آزاد تولید میشوند، هنگام صادرات به گرجستان هیچ تعرفه گمرکی ندارند.
- تمامی محصولات دخانی در زمان صادرات به گرجستان عاری از مالیات میباشند.
- تمامی اقلام دارویی برای کودکان و بیماران خاص مانند دیابتیها که در تجارت با گرجستان وارد این کشور میشوند.
- همه کالاهایی که به منظور مصارف پزشکی مختلف مثلا سرنگ انسولین یا نوار فیلم استفاده میشوند.
- تمامی کالاهای گمرک گرجستان که توسط این کشور مصادره شدهاند یا بدون صاحب معین هستند.
- تمامی وسایل نقلیه و مصالح خاص در صنایع گاز و نفت که در قانون این کشور، به وضوح تعریف شدهاند.
- تمامی وسایل و تجهیزات جانبی برقی و موتوری هنگام صادرات به گرجستان، از مالیات و تعرفه گمرکی گرجستان معاف هستند.
- تمامی کالاهایی که به منظور کمک بینالمللی وارد گرجستان میشوند که نام آنها قبلا توسط وزارت دارایی گرجستان ثبت شده باشد.
ترخیص کالاهای صادراتی در گرجستان
همانطور که حدس میزنید، تجارت با گرجستان از طریق صادرات و واردات نیاز به دریافت مجوزهای ضروری و مختلفی دارد که باید توسط دولت این کشور صادر شوند. تاجران و بازرگانان ایرانی به منظور دریافت مجوزهای لازم برای صادرات به گرجستان میتوانند از چندین روش استفاده کنند. مراجعه به وزارت توسعه اقتصادی گرجستان و درخواست ثبت شرکت در این کشور و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تجاری و اقتصادی میتواند زمینه مناسبی برای اخذ مجور صادرات به گرجستان باشد. ذکر این نکته ضروی است که تمامی مجوزهای صادرشده بر اساس توافق دوطرفه و بینالمللی میباشند.
بر اساس قوانین جدید که در خصوص تعرفه گمرکی گرجستان و ترخیص کالا در گرجستان تنظیم شدهاند، تعداد مجوزهاي لازم براي شروع صادرات به گرجستان از 900 مورد قبلي به 150 مورد كاهش داشته است. همچنين با تمهيدات انديشیده شده در این مورد، طیکردن مراحل مربوط به دریافت مجوز تجارت با گرجستان بسیار سادهتر از گذشته شده است. بازرگانان بايد براي دريافت مجوزهای لازم، به اداره مربوطه مراجعه كرده و مدارك و درخواستشان را به صورت كتبی ارائه دهند. طبق تجربه، در مدت 20 روز الي يك ماه اداری، صدور مجوز اتفاق میافتد.
اصلیترين كالاهای صادراتی ايران به گرجستان
همانطور كه اشاره كرديم، علیرغم اينكه فعاليت اتاق بازرگانی ايران و گرجستان مداوم نبوده و اين دو كشور هيچ مرز مشتركی با هم ندارند، اما تعداد كثيری از كالاهاي ايرانی در صادرات به گرجستان نقش دارند.
• صادرات پسته به گرجستان
پستههای نوع فندقی و احدآقایی، تمامی پستههاي صادرشده به گرجستان را تشكيل میدهند. پستههای کلاس B تقریبا بیشترین حجم از صادرات پسته به گرجستان را به خود اختصاص دادهاند. این نوع از پستههای صادراتی، ترکیب پستههای آبخندانشده و طبیعی را تشکیل میدهند که عطر و بوی بینظیری هم دارند. در پستههاي صادرشده ايراني به گرجستان كه بعد از برداشت، پوست آنها بلافاصله كنده نميشود، معمولا از يك نوع قارچ هم به نام آفلاتوکسین استفاده میشود.
به منظور صادرات پسته به گرجستان، تنها از حد معین و ناچیزی از این قارچ استفاده میشود. علاوه بر ایران، کشورهایی مانند ایتالیا و آلمان نیز از همین استاندارد برای صادرات پسته و تجارت با گرجستان استفاده میکنند. معمولا در بستهبندی پستههاي صادرشده، دقت و ظرافت خاصي در نظر گرفته میشود تا قيمت تمامشده آنها بیشتر باشد.
حتما بخوانید: هرآنچه که باید درباره تجارت و صادرات به روسیه بدانید
• صادرات پوشاک به گرجستان
در حالت کلی، صادرات پوشاک به گرجستان از جمله مهمترين فعاليتهاي تجاري است كه رونق و درآمد زيادي دارد. جالب است بدانيد تجارت پوشاك ايراني به گرجستان و ساير كشورها به حدي زياد شده است كه برخي از توليدیها فقط مايل به صادرات محصولات خود هستند.
همانطور كه میدانيد، ايران رتبه خوبی را در صادرات صنعت نساجی و پوشاك مختلف دارد. تنها مشکل موجود، عدم برنامهريزی مناسب و نبود اتاق بازرگانی مشخص بين طرفين ايرانی و گرجی است كه فعاليتهايي مانند تبليغات و بازاريابي بينالمللی میتواند اين موارد را تا حد زيادی جبران كند. صادرات به گرجستان از طريق پوشاک مختلف، میتواند با سود و درآمدزایی خوبی برای تاجران و شرکتهای مختلف همراه باشد.
• صادرات خرما به گرجستان
گرجستان کشوری است که در سالهای اخیر با مهاجران مسلمان زیادی روبرو شده است. همین موضوع باعث شده است تا صادرات خرما به گرجستان با رشد زیادی همراه باشد.
همانطور که میدانید، باکیفیتترین خرمای ایرانی که خرمای مجول نام دارد، در جنوب کشور کاشت میشود. خرمای با کیفیت، در کنار رشد تقاضای بازار گرجستان برای انواع خرما، زمینه خوبی را برای تجارت با گرجستان فراهم کرده است.
• صادرات زعفران به گرجستان
زعفران ايران از جمله باكيفيتترين و مرغوبترين زعفرانهای دنیاست، که حدود 95 درصد از بازار زعفران دنیا را به خود اختصاص داده است. در این میان، بدیهی است که بخشی از زعفران ایران به کشوری مثل گرجستان هم صادر شود تا نیاز بازار گرجستان را تامین کند.
علاوه بر کالاها و اقلام ذکرشده، صادرات نمک به گرجستان و صادرات قیر و مازوت به گرجستان هم در سالهای گذشته با رشد زيادی همراه بوده است.
مزایای صادرات به گرجستان
به نظر ميرسد اصليترین مزیتی که تجارت با گرجستان از طریق صادرات و واردات به همراه دارد، ساده بودن قوانین تجارت این کشور و اخذ بدون دردسر مجوزات گمرکی لازم است. همچنین لازم نیست تا برای هیچ یک از کالاهای صادرشده به کشور گرجستان، مبلغی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته میشود. برخی از کالاها که در بخشهای قبلی اشاره کردیم، حتی به پرداخت تعرفه گمرکی گرجستان هم احتیاج ندارند.
کشور گرجستان در موقعیت جغرافیایی مناسبی واقع شده و با بیشتر کشورهای منطقه دارای تجارت و داد و ستد است. بازار این کشور پتانسیل خیلی زیادی برای صادرات و واردات کالاهای مختلف دارد و این فرصتی طلایی برای کشورهای مختلف محسوب میشود.
این عوامل، سبب شده است تا صادرات به گرجستان متقاضیان زیادی در سرتاسر جهان داشته باشد. ایران هم جزو کشورهایی است که در صورت برنامهريزی مناسب تجاری، میتواند تجارت با گرجستان را رونق ببخشد و از اين طريق به درآمدزایی بالايی برسد.
با دریافت «مشاوره بازرگانی: واردات، صادرات و امورگمرکی» از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
و اما کلام آخر…
صادرات به گرجستان در تبلیغ کالاهای ایرانی به کشورهای اروپایی بسیار تاثیرگذار است، چون تاجران اروپایی بیشتر به گرجستان رفت و آمد دارند. بنابراین نحوه صادرات به گرجستان و قوانین گمرکی آن را به طور کامل درک کنید و به کار بگیرید.