استراتژی بازاریابی ایدئال باید مواردی مثل مخاطب هدف، ارزش پیشنهادی، پیام برند، ویژگیهای محصول، قیمتگذاری و راههای خلاقانهٔ تبلیغاتی را در خود بگنجاند و بتواند تعریف دقیقی از هرکدام ارائه دهد.
شاید به نظر برسد استراتژی بازاریابی یک کار اضافه است. چون وقت، بودجه و تمرکز را از فرآیند فروش منحرف میکند، ولی در حقیقت کمک میکند تا پیام خود را با قدرت بیشتری به همگان برسانید و میزان فروشتان را افزایش دهید. با این حال، منظور این نیست که یک استارتآپ باید به شیوه یک شرکت عریض و طویل به بازاریابی بپردازد. لازم نیست برای ایجاد یک استراتژی موثر میلیونها دلار خرج یا یک گروه بزرگ گرد هم جمع کنید.
حتما بخوانید: بازاریابی دیجیتال چیست؟
در ادامه به برخی نکات استراتژی بازاریابی، اشاره میکنیم:
۱. اهدافتان را تعیین کنید
پیش از آغاز پروژه، اهدافتان را تثبیت کنید. این اهداف را ”شرایط رضایت” مینامند؛ به عنوان مثال، فهرست ثبتشدهای از تمام انتظارات که برای رساندنِ پروژه به سوی موفقیت باید برآورده شوند.
فرقی نمیکند در حال ایجاد یک طرح بازاریابی، مذاکره با یک مشتری، یا شروع یک پروژه جدید باشید؛ پیش از همه اینها، باید کارها را با تشریح ”شرایط رضایت” آغاز کنید و این شرایط باید به تایید همه افراد برسد. این کار کمک میکند پروژهها در مسیر درست هدایت شوند. همچنین رسیدن به حد انتظارات را تضمین، و اجرای تدابیر را تسهیل میکند.
چند پرسش کلی که پیش از ایجاد یک استراتژی بازاریابی جدید باید از خود بپرسید، از قرار زیر هستند:
- مخاطب هدف من کیست؟
- میخواهم به چه نتایج خاصی دست یابم؟ برای مثال، ۱۰۰۰ نفر به دنبالکنندگان توییتر شرکت اضافه کنم یا درآمد را تا ۲۰ درصد افزایش دهم.
- استراتژی من برای رسیدن به این نتایج چیست؟
حتما بخوانید: ۲۲ قانون بازاریابی
۲. ایجاد و ثبت استراتژی
وقتی فهرستی را از ”شرایط رضایت” به صورت شفاف تهیه کردید، نوبت به مراحلی میرسد که باید برای تحقق اهدافتان آنها را طی کنید. تهیه یک طرح مشخص و شفاف کمک میکند از سوءتفاهمّها جلوگیری و همه افراد گروه را در یک مسیر هدایت کنید.
این طرح را ثبت و مکتوب کنید و در اختیار همه افراد قرار دهید؛ به این ترتیب کارمندان از نقشها و انتظاراتی که از آنها میرود، آگاه میشوند. این کار ساده و معمولی به نظر میرسد، ولی در پایان واقعا در صرفهجویی وقت و پول بسیار تاثیرگذار است.
۳. رفتار شخصی با هر مشتری
اکنون که هدف، طرح و برنامه رسیدن با آن را در اختیار دارید، نوبتِ انتخاب روش انجام کار است. آیا میخواهید مشتریان وفاداری بهدست بیاورید و آنها را نگه دارید و همچنین دنبالکنندگانتان را نیز درگیر برندتان کنید؟
در این صورت باید به این نکته توجه کنید که دیگر بازاریابی شخصیسازیشده و نفر به نفر یک گزینه اختیاری نیست، بلکه یک ضرورت است. راههای آسان و مختلفی وجود دارند که میتوانید از طریق آنها کسب و کارتان را کمی شخصیتر کنید. برای مثال، من مشتری وفادار استیکفروشی محلهمان هستم. هر وقت به آنجا میروم، مسئول آنجا من را با نام صدا میزند و پیشخدمت نیز با پیشغذای مورد علاقهام به استقبالام میآید. ولی اگر مالک رستوران نیستید، برای شخصیسازی رفتارتان با مشتری، راههای مختلفی وجود دارد.
مثلا مالک یک فروشگاه میتواند تخفیفات مخصوصی برای خریداران وفادارش در نظر بگیرد و یا یک شرکت خطوط هوایی میتواند به مسافرانی که پروازشان دچار تاخیر شده است از طریق رسانههای اجتماعی پیشنهادهای سرگرمکننده ارائه دهد.
اتخاذ رفتار شخصی با هر مشتری باعث میشود مشتریان احساس صمیمیت و نزدیکی بیشتری با شرکتتان پیدا کند. در نتیجه آنها در رسانه های اجتماعی و گفتار، از شما تبلیغ میکنند.
حتما بخوانید: استراتژیهای بازاریابی ربایشی ویژه استارتاپها
۴. به خاطر بسپارید، محتوا همچنان حرف اول را میزند
صرفنظر از نوع صنعت یا کسب و کار، پیشرفت کیفیت محتوا باید تبدیل به یک قانون و قاعده شود، نه اینکه همچنان برخی آن را یک کار عجیب و غریب بپندارند. گاهی اوقات بازاریابی محتوا، استارتآپ ها را به ترس وا میدارد؛ ممکن است دلایل این ترس به این خاطر باشد که انجام این کار در خودِ شرکت، بسیار وقتگیر خواهد بود.
لازم است به طور کامل از تواناییهای اعضای گروهتان آگاه باشید. بدانید چه وقت به استخدام یک کارشناس نیاز دارید. بر اساس این مطلب، بهتر است گروهی را گرد خود جمع کنید که تجربه و توانایی طراحیهای گرافیکی را داشته باشند. به این ترتیب میتوانید محتوا را در داخل شرکت تولید کنید. اگر به یک مسئول تبلیغات نیاز دارید، حتما آن را استخدام کنید.
در صورت امکان، از استراتژی بازاریابی استفاده کنید که باعث صرفهجویی در وقت شود. اگر منابع کافی ندارید، سعی بیهوده نکنید و همه چیز را از ابتدا درست کنید.
انجام درست این کار باعث، ایجاد پژوهشهای منحصربهفرد، بسیار کاربردی و موثر برای مخاطبانتان باشد. ولی به طور کلی، بازاریابی محتوای باکیفیت، یک کار وقتگیر است.
اما برخی استراتژیها وجود دارند که میتوانند سرعت این فرآیند را افزایش دهند و در زمان صرفهجویی کنند. استراتژیهایی از قبیل محول کردن مسئولیت نگارش یا پژوهش به اعضای شایسته گروه، قرار دادن ستونهایی که همیشه مجموعهای از اطلاعات تخصصی را از منابع دیگر به اشتراک بگذارند و ایجاد محتوای جدید که محتوا کنونی را تایید یا اصلاح کند.
با دریافت « مشاوره فروش و بازاریابی کسب و کار » از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
و اما کلام آخر…
استراتژی بازاریابی، نیاز هر سازمانی است. مؤثرترین استراتژیهای بازاریابی، هر جنبهای از جریان بازاریابی را در نظر میگیرند. از درک کامل شخصیتهای مخاطب شما، تا بودجه بازاریابی مشخص و موارد دیگر.