به کمک نیاز دارید؟

خدمات تخصصی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
رسم نمودارهای آماری

رسم نمودارهای آماری

رسم نمودارهای آماری یکی از ابزارهای کلیدی در تحلیل داده‌ها و تجزیه و تحلیل اطلاعات است. این نمودارها به ما کمک می‌کنند تا الگوها، روندها و روابط میان داده‌ها را به صورت بصری نمایش دهیم. در ادامه، انواع مختلف نمودارهای آماری و کاربردهای آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

حتم بخوانید: برآورد ماکزیمم درستنمایی به کمک شبیه سازی

 

رسم نمودار پراکنش:

فرض کنید برای مشاهدات زوجی (x1,y1)، (x2,y2)، … و (xn,yn) می‌خواهیم نمودار پراکنش رسم کنیم. برای این منظور از دستور plot استفاده می‌کنیم. اگر دو بردار هم‌اندازه باشند (مثلاً بردار x و y) آنگاه باید دستور را به صورت (plot(x,y اجرا کرد. در ضورتی که مجموعه داده‌ای (datafram) حاوی دو ستون داشته باشیم آنگاه کافی است نام مجموعه داده را در تابع فوق نوشت و دستور را اجرا کرد یعنی (plot(dataframe. در صورتی که مجموعه داده بیش از دو ستون داشته باشد،‌ در محیط گرافیکی، نمودار پراکنش دو به دوی این ستون‌ها و به صورت ماتریسی نمایش داده خواهد شد.

به طور مثال اگر:

(x<-rnorm(1000,0,1

(y<-rnorm(1000,0,1

(z<-rnorm(1000,0,1

(dfr1<-data.frame(x,y

(dfr2<-data.frame(x,y,z

در این صورت اگر بخواهیم نمودار پراکنش x و y یا نمودار پراکنش مجموعه داده dfr1 یا مجموعه نمودار پراکنش تمامی ستون‌های مجموعه داده dfr2 را مشاهده کنیم به ترتیب باید (plot(x,y)، plot(dfr1 و (plot(drf2 را اجرا کنیم.

 

رسم نمودار بافت‌نگار:

برای این منظور از تابع ()hist استفاده می‌کنیم. آرگومان مربوط به این تابع نیز مقادیر عددی را در بر می‌گیرد.

برای مثال، فرض کنید نمودار جعبه‌ای مربوط به نمونه‌ای از اعداد نرمال با میانگین 0 و واریانس 1 به حجم1000 را می‌خواهیم رسم کنیم:

(set.seed(100

(x<-rnorm(1000,0,1

(hist(x

می‌توان تعداد ستون‌هایی که در بافت‌نگار مورد نظر است را انتخاب کرد. همچنین می‌توان عنوان نمودار و نام متغیر سطر افقی را می‌توان به ترتیب با استفاده از پارامترهای main و xlab تغییر داد.

به‌طور مثال می‌توان عنوان نمودار و نام متغیر سطر  افقی را به random normal و values تغییر داد. همچنین تعداد ستون‌ها را 100 در نظر گرفت. بنابراین خواهیم داشت:

(“hist(x,100,main=”random normal”, xlab=”valuse

برای رسم بافت‌نگار همچنین می‌توانید به تابع histogram از پکیج lattice مراجعه کنید.

 

رسم نمودار جعبه‌ای:

برای این منظور کافی است از تابع boxplot استفاده کرد. آرگومان مربوط به متغیری که می‌خواهیم نمودار جعبه‌ای آن ترسیم شود از نوع عددی (numeric) است.

برای مثال، فرض کنید نمودار جعبه‌ای مربوط به نمونه‌ای از اعداد نرمال با میانگین 0 و واریانس 1 به حجم1000 را می‌خواهیم رسم کنیم:

(set.seed(100

(x<-rnorm(1000,0,1

(boxplot(x

سطر اول دستور به منظور یکسان بودن نمونه اعداد تصادفی انتخاب شده از جامعه نرمال با میانگین 0 و واریانس 1 است. نمودار جعبه‌ای به صورت زیر است:

در توضیح شکل باید گفت که:

– خط پررنگی که در وسط جعبه وجود دارد، میانه جامعه است.

-در جعبه موجود سطر پایین چارک اول مشاهدات و سطر بالا، چارک سوم مشاهدات است.

-ارتفاع کادری که حول جعبه است نشان‌دهنده دامنه مشاهدات است.

-نقاط دایره‌ای که بین کادر اصلی (دامنه مشاهدات) و خطوط بالا و پایین جعبه، نقاط دورافتاده (outlier) هستند. 1.5 برابر اختلاف ناشی از خطوط بالا و پایین جعبه دامنه میان‌چارکی مشاهدات است که نقاط دورافتاده را مشخص می‌کند.

رسم نمودار میله‌ای:

برای ساخت نمودار میله‌ای از دستور ()barplot استفاده می‌کنیم. برای این منظور مقادیری را که می‌خواهیم نمودار میله‌ای آن رسم شوند، با یک بردار مشخص کرده و آنرا داخل آرگومان تابع قرار می‌دهیم. مثلاً اگر بخواهیم نمودار میله‌ای را برای بردار

(c(3,4,4.5,3.5

رسم کنیم، کافی است دستور زیر را اجرا کنیم:

barplot(c(3,4,4.5,3.5))

در صورتی که بخواهیم نام مقادیر را برای سطر افقی مشخص کنیم،‌ می‌توان پارامتر names.arg را برای هر کدام از این مقادیر مشخص کرد. در مثال قبل اگر بخواهیم عنوان هر یک از مقادیر بردار را مشخص کنیم (با مقادیر A، B، C و D) کافی است دستور زیر را اجرا کنیم:

barplot(c(3,4,4.5,3.5),names.arg=c(“A”,”B”,”C”,”D”))

در صورتی که بخواهیم برای محور عمودی یا افقی برچسب مشخص کنیم، به ترتیب پارامتر ylab و xlab را مقداردهی می‌کنیم. در مثال قبل اگر بخواهیم برای محور افقی و محور عمودی به ترتیب برچسب‌های Names و Values را مشخص کنیم خواهیم داشت:

barplot(c(3,4,4.5,3.5),names.arg=c(“A”,”B”,”C”,”D”),xlab=”Names”,ylab=”Values”)

این مثال‌ها به گونه‌ای بودند که مقادیر مورد استفاده در نمودار میله‌ای گسسته بودند و برداری. حال اگر فرض کنیم بخواهیم برای مقادیر پیوسته نمودار میله‌ای را به گونه‌ای رسم کنیم که این مقادیر نسبت به مقادیر گسسته یک متغیر دیگر تقسیم بندی شده و بر اساس یک شاخص آماری خلاصه شوند، قبل از اجرای تابع رسم نمودار، از دستور ()tapply استفاده می‌کنیم.

فرض کنید در مجموعه داده airquality می‌خواهیم برای مقادیر متغیر Temp با توجه به مقادیر گسسته Month نمودار میله‌ای رسم کنیم. با توجه به دستور ()tapply و با توجه به شاخص آماری میانگین خواهیم داشت:

tapply(airquality$Temp,airquality$month,mean)

حال نمودار میله‌ای را پس از بدست آمدن میانگین مقادیر متغیر Temp با توجه به مقادیر گسسته Month رسم می‌کنیم که دستور آن به صورت زیر است:

barplot(tapply(airquality$Temp,airquality$Month,mean))

با دریافت « مشاوره برنامه‌نویسی، وب و سئو » از کارشناسان جوان حرفه‌ای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!

 

و اما کلام آخر…

رسم نمودارهای آماری ابزاری مؤثر برای تجزیه و تحلیل داده‌ها است که می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر کمک کند. با انتخاب نوع مناسب نمودار و استفاده از نرم‌افزارهای آماری، می‌توانید اطلاعات خود را به صورت بصری و قابل فهم ارائه دهید.

تصویر دکتر علی قوامی
دکتر علی قوامی
دانش‌آموخته دکترای تخصصی (PhD) کارآفرینی فناوری، بنیانگذار و مدیر گروه بین‌المللی کسب و کار ساکوراد با بیش از ۲۰ سال تجربه بعنوان کوچ، مدرس، مشاور و منتور در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار در ۱۵ کشور جهان هستم. در تلاشم تا تجربیات ذی‌قیمت خود را با شما دوستان عزیزم به اشتراک گذارم.
پیشنهاد بر اساس سلیقه شما

مسیریابی تحصیلی - شغلی (آنلاین)

تست شغلی به آزمون روانشناسی گفته می شود که فرد با توجه به پاسخگویی به سوالات در انتها بهترین شغلی که می تواند در آن موفق باشد را معرفی می کند.

سئوالات و نظرات ارزشمند خود را با ما مطرح کنید

دیدگاهتان را بنویسید

کلینیک مشاوره کسب و کار

ارائه‌ی خدمات کوچینگ، مشاوره و منتورینگ توسط برترین متخصصان جوان

هاست سنتر حرفه‌ای

طیف وسیعی از خدمات حرفه‌ای هاستینگ با تنوع و کیفیت کنترل شده

کانال یوتیوب

آموزش‌ها و نکات کلیدی ما را دنبال کنید

کانال تلگرام

اخبار و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

صفحه اینستاگرام

آموزش‌ها و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

راهنمای گام به گام تا دریافت مشاوره

گام اول

انتخاب حوزه تخصصی مدنظر

گام دوم

بررسی رزومه مشاوران مرتبط

گام سوم

انتخاب مشاور با تخصص مدنظر

گام چهارم

تکمیل فرم و ثبت درخواست

گام پنجم

پرداخت حق‌الزحمه مشاور

گام ششم

تماس با شما برای تعیین وقت

گام هفتم

برقراری ارتباط شما با مشاور