به کمک نیاز دارید؟

خدمات تخصصی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تجارت الکترونیک

7 تفکر اشتباه رایج در حوزه تجارت الکترونیک

 با گسترش استفاده از اینترنت و رشد و توسعه‌ ابزارهای اینترنتی حوزه تجارت الکترونیک بیش از پیش مورد توجه علاقمندان به کارآفرینی قرار گرفته‌ است. تجارت الکترونیک یکی از حوزه‌هایی است که کارآفرینان زیادی آن را برای کارآفرینی انتخاب کرده‌اند.

بسیاری از کارآفرینان جوان با رویای درآمدهای میلیاردی و همکاری با سرمایه‌گذاران ثروتمندی که به حوزه تجارت الکترونیک علاقمندند استارتاپ خود را در این حوزه راه‌اندازی می‌کنند و به جمع کارآفرینان این عرصه می‌پیوندند.

حتی صاحبان کسب و کارهای سنتی که هیچ تجربه‌ای از خرده فروشی ندارند هم کم‌کم به حوزه تجارت الکترونیک نگاه مثبتی پیدا کرده‌اند.

با اینکه از نگاه کلی شروع کارآفرینی از طریق استارتاپ‌های مربوط به تجارت الکترونیک یک تصویر جذابی مجسم می‌کند، اما واقعیت این است که تجارت الکترونیک می‌تواند چاهی بی‌انتها برای هدر رفتن پول یک کارآفرین باشد.

به‌همین دلیل کارآفرینان جوان باید پیش از ورود به این عرصه تمام جوانب را بررسی و با آمادگی کامل کارآفرینی را شروع کنند.

 

حتما بخوانید: ۱۰ گام برتر برای موفقیت در کارآفرینی

 

در ادامه ۷ تصور اشتباه و البته رایج در حوزه تجارت الکترونیک معرفی می‌شود:

تصور اشتباه ۱: تجارت الکترونیک یعنی داشتن یک وبسایت!

این بزرگترین تصور اشتباهی است که کارآفرینان نه چندان آشنا با فناوری اطلاعات، درباره‌ تجارت الکترونیک دارند. این باور وجود دارد که برای راه‌اندازی یک کسب و کار آنلاین، فقط یک پورتال تجارت الکترونیک نیاز دارید که عکس محصولات را در آن بگذارید و کاربران اینترنتی در نقش مشتریان آن‌ها را یکی بعد از دیگری خریداری ‌کنند!

ادامه‌ این فرض اشتباه به اینجا می‌رسد که کل چیزی که برای یک فروشگاه اینترنتی نیاز هست یک گزینه‌ ساده‌ دم‌دستی از قالب‌های آماده‌ پورتال‌های فروش آنلاین است و وقتی وبسایت آماده شد، پول خودش همین‌‌جور راحت و بی‌دغدغه به سمت کسب و کار مربوطه سرازیر خواهد شد! افرادی که چنین تفکری دارند، به نظر می‌رسد هنوز آمادگی لازم برای ورود به این عرصه را ندارند.

خیلی مهم است که کارآفرینان بدانند تجارت الکترونیک فراتر از داشتن یک وبسایت و پورتال خرید و فروش اینترنتی و لیستی از محصولات است.

در واقع داشتن وبسایت شاید تنها ۱۰% تجارت الکترونیک باشد. ابعاد خیلی مهم دیگری در این حوزه‌ کسب و کار وجود دارد که نقش حیاتی در موفقیت یک شرکت تجارت الکترونیک بازی می‌کنند.

از جمله اینها می‌توان به بازاریابی اصولی و موثر و برآورده‌کردن سفارشات، ساختن یک نام تجاری، حمل و نقل، تحلیل رقابت و اصلاح استراتژی، مدیریت سهام، رضایت مشتری و غیره اشاره کرد.

پس قبل از اینکه هزینه‌کردن برای ورود به عرصه‌ تجارت الکترونیک، به همه‌ی ابعاد آن فکر کنید و درک روشنی از جزئیات لازم برای کسب و کاری که قرار است ایجاد کنید داشته باشید.

 

حتما بخوانید: ۳ روش ایده پردازی خلاقانه برای کارآفرینی موفق

 

تصور اشتباه ۲: وقتی وبسایتم راه افتاد، پول پارو خواهم کرد!

تجارت الکترونیک هم مانند تجارتِ سنتیِ غیراینترنتی، چالش‌های خاص خودش را دارد. اگر در حال حاضر کسب و کار آنلاین موفقی دارید برای تجسم وضعیت احتمالی یک کسب و کار تازه‌ تاسیس در حوزه‌ی تجارت الکترونیک این مثال کمک می‌کند:

تصور کنید یک فروشگاه خرده‌فروشی، خارج از شهر، بدون هیچ بازار، جمعیت (مشتری) و راهی که به فروشگاه شما برسد راه‌اندازی می‌کنید. این دقیقاً تصویر یک شرکت تازه‌کار در حوزه‌ی تجارت الکترونیک است.

برای سودده کردن این فروشگاهی که در بیرون از شهر هم واقع شده، باید راهی برای ورود مشتریان به محل خرید و فروش ایجاد کنید. هم‌چنین، به یک طرح کسب و کار و سرمایه‌ی اولیه‌ (یا یک سرمایه‌گذار) نیاز دارید.

برای جذب مشتریان به فروشگاه نیز به یک استراتژی عملی نیازمندید. به منظور رسیدن به این هدف، در فعالیت‌های ساخت نام تجاری و استراتژی‌های فروش و تبلیغات، باید سرمایه‌گذاری کنید. جهت جذب بیشتر مشتریان، هر آن‌چه از دستتان برمی‌آید، تبلیغ، ارائه تخفیف و غیره، انجام دهید.

داستان فروشگاه خرید و فروش اینترنتی شما در حوزه‌ی تجارت الکترونیک نیز به همین شکل است؛ باید طرح بازاریابی روشنی در ذهن داشته باشید که نه تنها نام تجاری شما را ترویج بدهد، بلکه در نهایت منجر به فروش محصولات و کسب درآمد گردد.

کل این تجربه نیازمند داشتن “ورودی دائم” برای وبسایت است و در فواصل منظم باید میزان پیشرفت چک شود. علاقمندان به ورود به عرصه‌ی کارآفرینی و به خصوص در حوزه‌ تجارت الکترونیک، باید بدانند که فقدان “فروش” به معنی فقدان “سود” است.

در نبود یک طرح بازاریابی خوش ساخت، اکثر کارآفرینانِ بی‌تجربه یا کم‌تجربه سرمایه‌های مالی خود را می‌سوزانند و در نهایت کسب و کارشان به بن‌بست بی‌پولی می‌رسد و متوقف می‌گردد.

تصور اشتباه ۳: همه‌ فعالین حوزه‌ تجارت الکترونیک در حال پول درآوردن هستند!

بیشتر خرده‌فروشان آفلاین (خارج از اینترنت) تصور می‌کنند همه‌ی کسانی که پورتال تجارت الکترونیک دارند در حال پاروکردن پول هستند. این تصور غلط، باعث می‌شود آنها میزان تمایل سرمایه‌گذاری خود را به اشتباه محاسبه کنند و تنها زمانی که کل پول خود را وارد یک شرکت فعال در تجارت الکترونیک کرده‌اند متوجه این اشتباه می‌شوند.

در حال حاضر بیشتر کسب و کارهای تجارت الکترونیک در مرحله‌ی سرمایه‌گذاری و تبلیغ هستند. آنها برای به‌دست آوردن سهمی از بازار تلاش می‌کنند و می‌کوشند مشتریان بیشتری را جذب ‌کنند.

کارآفرینان کسب و کارهای کوچک باید بدانند که در کنار طراحی وبسایت، برای بازاریابی، تدارکات (تحویل محصولات)، یافتن تامین‌کنندگان، عرضه‌کنندگان، انبار، کارکنان، خدمات رضایت مشتری و تلفیق ابزار فنی برای گرداندن کسب و کار به پول نیاز خواهندداشت.

با درصد ثابت سود، حجم فروش شما باید نسبتاً بالا باشد تا شرکت شما به سوددهی برسد. در حین محاسبه‌ی نقاط سر به سر، باید هزینه و درآمد حجم فروش، اهداف و روش‌های رسیدن به آن را هم در نظر بگیرید.

تصور اشتباه ۴: مشتریان خرده‌فروشی و مشتریان آنلاین شبیه هم هستند.

تجارب قبلی خود با مشتریان یک کسب و کار خرده‌فروشی را به‌عنوان تجربه‌ دسته اول برای طرف شدن با مشتریان آنلاین خود استفاده نکنید.

مشتریان ممکن است به دلیل حضور مداوم شما در طول سال‌ها، موقعیت استراتژیک یا نام‌های تجاری منحصربه‌فرد از فروشگاه شما بازدید کنند. آنها گزینه های متعدد و انتظارات بالایی دارند.

برای کسب و کار پوشاک، توضیحات از رنگ محصول گرفته تا سایز، برش، پارچه و همه چیز دیگر باید بی‌نقص باشند. اگر چنین نباشد، تعداد محصولات بازگشتی شما زیاد خواهدشد، که این خود معادل مخارج کلی غیرضروری و البته نداشتن درآمد و فروش است.

حتما بخوانید: ۱۰ استراتژی برای موفقیت در کسب و کار الکترونیک

تصور اشتباه ۵: من همه چیز را می‌دانم!

ایمان داشتن به خود و مثبت بودن خوب است. اما مثبت بودن در حین بررسی کسب و کارهایی از قبیل حوزه‌ تجارت الکترونیک، بدون محاسبات دقیق و استراتژی‌های خوشفکرانه مثل این است که تصور کنید اگر از بالای صخره‌ای به پایین بپرید، مثل عقاب اوج خواهیدگرفت!

خیلی مهم است که بدانید با چه کسی رقابت می‌کنید و باید پاسخ این سؤال که “شما چه فرقی با دیگران دارید؟” را در ذهن خود، آماده داشته باشید. باید بفهمید آیا مدل کسب و کار شما (و محصولاتی که می‌فروشید) در رقابت مستقیم با پورتال‌های بزرگ دیگر تجارت الکترونیک است؟

اگر چنین است، چه فاکتور منحصر به فردی به مشتریان خود ارائه می‌دهید و چرا آنها باید از شما خرید کنند؟ این فکر، شما را به سمت بررسی پیشنهادهای فروش منحصر (Unique Selling Proposition ‪(USP)‬) که می‌توانید در مقابل رقبا داشته باشید هل می‌دهد.

برای تأثیر گذاشتن روی مشتری باید متفاوت باشید. تحقیق کنید در زمینه‌ی محصولات خود چگونه می‌توانید به این فاکتور برسید.

تصور اشتباه ۶: من نیاز به داشتن طرح جایگزین ندارم!

شما همیشه به یک طرح جایگزین نیاز دارید؛ به‌خصوص در حوزه‌ تجارت الکترونیک. یک سناریوی عمومی که کسب و کارهای این حوزه را به مرحله غرق شدن می‌کشاند زمانی است که در محاسبه موجودی کالا، سرمایه گذاری می کنند اما راه فروش جایگزین ندارند. مثل بسیاری از کسب و کارهای دیگر، سود و در نهایت پایداری کسب و کار به فروش محصول و چرخش پول بستگی دارد. اگر محصولی که انبار کرده‌اید دیگر در اینترنت به فروش نرود، شما به یک طرح جایگزین ب نیاز خواهید داشت تا دوباره نقدینگی بیاورد. بررسی بازارهایی مثل Snapdeal.com، Amazon.com، Flipkart.com و امثال آنها برای فروش محصولات آنلاین ضروری است.

تصور اشتباه ۷: من می‌دانم چگونه فروش آنلاین انجام بدهم؛ همیشه کسانی که در اینترنت فروش آنلاین انجام می‌دهند را دیده‌ام!

بله، Google Ads، تبلیغات تلویزیونی و تخفیف‌های فیسبوک و امثال آنها برخی از ابزارهای رایج هستند که شما برای تبلیغ کسب و کار خود می‌توانید استفاده ‌کنید. اما بد نیست مثالی از استراتژی‌های شکست خورده‌ی یک پورتال را بررسی کنیم.

شرکتی یک استارتاپ تازه‌کار بازاریابی اینترنتی را استخدام کرد تا کمپین جستجوی گوگلشان را راه بیاندازد. از طریق کمپین گوگل یک کلیک به وبسایتشان برای ۳۰ روپیه برای محصولی که ارزش سودش ۳۰۰ روپیه بود ایجاد کردند. با اینکه شرکت از ایجاد کلیک‌ها و ترافیک وب با هزینه‌کردن برای جستجوی گوگل خیلی خوشحال بود، بررسی کمپین نشان داد که تقریباً ۹۰۰ روپیه (بطور تخمینی ۳۰ کلیک) از طریق Google Ads برای ایجاد یک کلیک هزینه می‌کردند. پس به جای پول در آوردن از سود در واقع ۶۰۰ روپیه از جیب خود برای هر فروش می‌دادند.

فروش از طریق تکنیک‌های بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO) و فیسبوک نسبتاً خوب بود و پیشنهاد شد که شرکت را بیشتر در معرض رسانه‌های دیگر قرار دهند و از کمپین Google Ads دست بکشند.

همه‌ ما ابزارهای متنوع و گزینه‌های تبلیغی زیادی می‌شناسیم، اما شما در قالب یک کارآفرین یا باید درک روشنی از راه فروش داشته باشید یا آژانسی را برای فراهم کردن شاخص‌های مختلف گزینه‌های تبلیغ مناسب برای کسب و کار خود را استخدام کنید.

 

با دریافت « مشاوره راه اندازی کسب و کار » از کارشناسان جوان حرفه‌ای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!

 

و اما کلام آخر…

هدف این مقاله، ناامید کردن کارآفرینان از وارد شدن به دنیای تجارت الکترونیک و دیگر کسب و کارهای آنلاین نیست. بلکه می‌خواهد تصورهای غلطی که بیشتر کارآفرینان تازه کار دارند را از بین ببرد.

باور مستحکم به این تصورهای اشتباه باعث می‌شود در تصمیم‌گیری عجله کنند و در پی آن در نهایت پول خود را از دست بدهند. اگر به دقت درباره‌ همه‌ سناریوها قبل از متعهد کردن خود در شرکت فکر کنید، در موقعیت مطمئن‌تری خواهید بود. با برنامه‌ریزی مناسب و مدیریت سرمایه می‌توانید بهترین‌ها را شکست دهید و موفقیت در نهایت از آن شما خواهد بود.

تصویر دکتر علی قوامی
دکتر علی قوامی
دانش‌آموخته دکترای تخصصی (PhD) کارآفرینی فناوری، بنیانگذار و مدیر گروه بین‌المللی کسب و کار ساکوراد با بیش از ۲۰ سال تجربه بعنوان کوچ، مدرس، مشاور و منتور در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار در ۱۵ کشور جهان هستم. در تلاشم تا تجربیات ذی‌قیمت خود را با شما دوستان عزیزم به اشتراک گذارم.
پیشنهاد بر اساس سلیقه شما

مسیریابی تحصیلی - شغلی (آنلاین)

تست شغلی به آزمون روانشناسی گفته می شود که فرد با توجه به پاسخگویی به سوالات در انتها بهترین شغلی که می تواند در آن موفق باشد را معرفی می کند.

سئوالات و نظرات ارزشمند خود را با ما مطرح کنید

دیدگاهتان را بنویسید

کلینیک مشاوره کسب و کار

ارائه‌ی خدمات کوچینگ، مشاوره و منتورینگ توسط برترین متخصصان جوان

هاست سنتر حرفه‌ای

طیف وسیعی از خدمات حرفه‌ای هاستینگ با تنوع و کیفیت کنترل شده

کانال یوتیوب

آموزش‌ها و نکات کلیدی ما را دنبال کنید

کانال تلگرام

اخبار و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

صفحه اینستاگرام

آموزش‌ها و تخفیفات گروهی ما را دنبال کنید

راهنمای گام به گام تا دریافت مشاوره

گام اول

انتخاب حوزه تخصصی مدنظر

گام دوم

بررسی رزومه مشاوران مرتبط

گام سوم

انتخاب مشاور با تخصص مدنظر

گام چهارم

تکمیل فرم و ثبت درخواست

گام پنجم

پرداخت حق‌الزحمه مشاور

گام ششم

تماس با شما برای تعیین وقت

گام هفتم

برقراری ارتباط شما با مشاور