در تعریف علمی، کسب و کار کوچک خانگی فرآیند خلق کار جدید با ارزش، با صرف زمان و تلاش مورد نیاز، در نظر گرفتن ریسک های مالی، روانی و اجتماعی همراه، رسیدن به پاداشهای منتج پولی و رضایت فردی و استقلال می باشد. یا به عبارتی دیگر، کارآفرین را کسی می دانند که متعهد می شود مخاطرههای یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل نماید.
کارآفرینی خانگی، کارآفرینی در خانه، کار در خانه، کار در منزل، راه اندازی و ایجاد شغل خانگی و …؛ هرچه که بنامیم، نقشی حیاتی در اقتصاد خانوادهها و کشورها بازی میکند.
امروزه قدرت اقتصادی کشورها دیگر در گرو شرکتهای بزرگ نیست، بلکه متکی به قدرت SMEها (Small and Medium-sized Enterprise یا کسب و کارهای کوچک و متوسط) است. در کشورهای مترقی و پیشرفته جایگاه کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار بسیار ارزشمند است، تا جایی که اخیرا آقای ماکرون رئیس جمهور فرانسه امکان اقامت برای کارآفرینان و صاحبان استارتاپها را فراهم کرد.
اهمیت کار در منزل در قالب مشاغل خانگی
در این میان، اهمیت کار در منزل در قالب مشاغل خانگی به علت مزایای فراوانی که دارد بیشتر از سایر فعالیتها به نظر میرسد. بعنوان مثال:
- در کشور آمریکا بیش از ۳۸ میلیون شغل خانگی وجود دارند که کارآفرینان در منزل کار می کنند.
- هر ۱۲ ثانیه یک شغل خانگی جدید اضافه می شود.
- آمار موفقیت مشاغل خانگی در آمریکا در سه سال اول فعالیتشان، ۷۰% است در حالی که برای کارآفرینی به شیوههای معمول، ۳۰% میباشد.
- مشاغل خانگی به تنهایی سالانه بیش از ۴۲۷ میلیارد دلار درآمد تولید می کنند! (مقایسه کنید با درآمد کل دولت از فروش نفت و تمام سرفصلهای درآمدی دیگر).
حتما بخوانید: ۱۰ گام برتر برای موفقیت در کارآفرینی
کسب و کار کوچک خانگی در ایران
در این میان تفاوت ما با کشورهای دیگر این است که آنها زودتر از ما به فکر ساماندهی و حمایت و مدیریت کارآفرینی خانگی یا مشاغل خانگی افتاده اند. ولی در ایران عملا از سال ۱۳۸۹ قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی به تصویب رسید. در حال حاضر ۴۰۷ شغل خانگی به عنوان رشتههای شغلی دارای مجوز از تایید و تصویب ستاد ساماندهی مشاغل خانگی به طور رسمی اعلام شدند.
در روند غالب دنیا، دولت ها از کسب و کارهای جدید متمرکز بر فضای مجازی حمایت میکنند. اما با نگاهی به لیست مشاغل خانگی مورد حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایران میبینیم که اکثر این مشاغل شامل نمدمالی، ملیله سازی، شال بافی، قالی بافی و مواردی این چنین است.
در ادامه، برخی از کارآفرینی خانگی و کسب و کار کوچک خانگی را که می تواند گزینه های نابی برای شروع فعالیت کارآفرینان باشد را معرفی میکنیم.
۱. از منزل، منشی دیگران باشید.
بسیاری از شرکتها توانایی تجهیز دفتر خود برای نیروی کار فراوان برای انجام کارهای روزمره را ندارند و این اصلاً چیز عجیبی نیست. اگر شما می توانید، از منزل برخی کارها نظیر ورود داده ها، تایپ، پاسخ به تلفن، فروش تلفنی و … را انجام دهید، این فرصت را از دست ندهید.
امروز در دنیا بسیاری از افراد در حال کسب درآمد از این روش هستند. در کشورهایی مثل هند این یک کسب و کار در سطح بین المللی است تا جایی که برخی شرکتهای آمریکایی امور مربوط به پاسخ گویی تلفنی خود را در بسیاری از ساعات شبانه روز به افرادی در هند برون سپاری کرده اند. بد نیست بدانید در ایران نیز چنین کارهایی شکل گرفته و رو به رشد است.
۲. مشاور باشید.
اگر متخصص هستید و شایسته هستید، این گزینه متعلق به شماست. بسیاری از افراد تحصیل کرده با تکمیل رزومه های خود موفق به پیدا کردن کار تمام وقت نمی شوند. اما اگر واقعاً تخصصی دارید، می توانید به عنوان مشاور در چند شرکت حضور داشته باشید. البته ماهیت کار پروژه ای خواهد بود.
برای شروع نیاز به سرمایه گذاری آن چنانی نیست، در سمینارها کارتهای ویزیت خود را به دیگران بدهید و از همه مهمتر، سایت خود را به سادگی راه اندازی کنید و خود را به دنیا معرفی کنید.
۳. برای فروشگاههای اینترنتی بزرگ بازاریابی کنید.
تبلیغات و بازاریابی، بخش عمدهای از هزینههای شرکتها و فروشگاههای سنتی و اینترنتی را به خود اختصاص داده است. بد نیست بدانید در امریکا افرادی هستند که از طریق فروش اجناس بدون استفاده در انبارها از طریق شبکه ی Ebay کسب درآمد می کنند.
حتما بخوانید: پردرآمدترین مشاغل خانگی دنیا
۴. صنایع دستی درست کنید.
یکی دیگر از کسب و کار کوچک خانگی صنایع دستی است. البته این مورد پیشنهاد جدیدی نیست و برخلاف مورد قبلی در ایران قابل انجام است. بهتر است بگویم سالهاست که عده ای بسیاری با تولید صنایع دستی و لوازم کوچک تزیینی امرار معاش می کنند.
البته برای این کار باید ذوق و استعداد باشید. هر چند کار صنایع دستی چندان ایده نوینی نیست، اما با ابتکارهای کوچکی می توان آن را تبدیل به یک کسب و کار کاملاً سودآور کرد. از شروع کار هراس نداشته باشید.
۵. در منزل، مدیر فروش دیگران باشید.
شرکتهایی که حاضر هستند در ازای فروش محصولاتشان به شما حاشیه سود مناسبی بدهند کم نیستند. این موضوع منحصر به فروش کالاهای مصرفی نمی شود. شما می توانید حتی برای فروش محصولات صنعتی نیز کارهای فروش یک کارخانه را انجام دهید.
حتما بخوانید: فریلنسری و مشاغل خانگی
۶. خدمات آموزشی
تعداد افراد شاغل در این زمینه بسیار زیاد هستند. فارغ التحصیلان رشته های مختلف به دانش آموزان دبیرستانی تدریس می کنند یا در آموزش موسیقی و هنر فعال هستند. شما هم می توانید یکی از این افراد باشید.
۷. ارائه خدمات به سالمندان
یک کسب و کار کوچک خانگی بسیار داغ در اروپا و امریکا، ارائه خدمات به سالمندان است. افزایش امید به زندگی در جوامع امروز در کنار درآمدهای بازنشستگی تقاضای بالا بین سالمندان برای دریافت خدمات نگهداری ایجاد کرده است. البته اینجا منظور فقط پرستاری نیست، ممکن است سالمندان تمایل داشته باشند برای انجام بسیاری از امور غیر شخصی نیز از خدمات شما استفاده کنند.
نگاهی به نمودارهای جمعیت شناسی در ایران نشان می دهد که جامعه ایرانی در حال حرکت به سمت افزایش محسوس در میانگین سنی است .
جمعیت ۲۵ تا ۳۵ ساله ایرانی که امروز پرجمعیت ترین بخش جامعۀ ماست (دهه شصتی ها) به زودی پیر خواهند شد و بدون تردید ارائه خدمات به سالمندان به یکی از حوزه های درآمدزا در ایران تبدیل خواهد شد. از این روی شاید توجه به این کسب وکارها به عنوان یکی از فرصتهای کارآفرینی با سرمایه اندک، مهم باشد.
۸. طراح وب و اپلیکشن
اگر شما عاشق کامپیوتر هستید و کمی استعداد طراحی دارید، طراحی سایت و اپلیکیشن می تواند یک کسب و کار کوچک خانگی مناسب برای شما باشد. طراح سایت و اپلیکیشن از مهارت های فنی خود برای ایجاد و طراحی وب سایت ها و اپلیکیشن ها استفاده می کند.
معمولا فارغ التحصیلان برخی از رشته های مرتبط مثل گرافیک رایانه ای و برخی رشته های دیگر هنری نیز می توانند به این کار وارد شوند. ولی شما حتما به داشتن مدرک دانشگاهی مرتبط نیازی ندارید. در این راستا می توانید دوره های آموزشی طراحی وب را در آموزشگاه های آزاد بگذرانید. درصد قابل توجهی از طراحان، از روی علاقه مفرط به این کار به تنهایی و با استفاده از کتاب ها و نرم افزارهای آموزشی و حتی وب سایت های اینترنتی نسبت به یادگیری طراحی وب و اپلیکیشن اقدام می کنند.
شما برای موفقیت در این شغل باید خلاقیت و مهارت فنی خود را به اشکال مختلف به دیگران، مدیران شرکت های طراحی وب و به خصوص مشتریان ثابت کنید.
با دریافت « مشاوره راه اندازی کسب و کار و کارآفرینی » از کارشناسان جوان حرفهای و باتجربه ساکوراد؛ موفقیت کسب و کار، رونق فروش و افزایش درآمد خود را تضمین کنید!
و اما کلام آخر…
راه اندازی کسب و کار کوچک خانگی به شما کمک خواهد کرد که با استفاده از مهارت های جانبی خود، بهترین ها را به دست بیاورید و به نوعی با شغلی که برای خودتان دست و پا کرده اید به استقلال مالی دست پیدا کنید.